Agenția Internațională pentru Energie: Clima nu trebuie să devină o „nouă victimă a agresiunii ruse”

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a cerut miercuri să reconcilieze securitatea aprovizionării cu tranziția energetică, astfel încât obiectivele climatice să nu devină „o nouă victimă a agresiunii ruse”, potrivit AFP.

Scumpirile la gaz si energie complica mult finantele romanilorFoto: Profimedia Images

„Este vital ca guvernele să se asigure că luminile rămân aprinse, dar asta nu înseamnă că ne putem opri eforturile de a aborda schimbările climatice”, a declarat directorul executiv al acesteia, Fatih Birol, la începutul unei reuniuni la Paris.

„Sunt foarte îngrijorat că tema climatului ar putea fi o altă victimă a agresiunii ruse”, a continuat el.

Cifrele „nu sunt încurajatoare”, a subliniat el: emisiile de CO2 din sectorul energetic au crescut anul trecut pentru a atinge cel mai ridicat nivel de până acum, din cauza redresării economice globale și a utilizării crescute a cărbunelui, potrivit cifrelor publicate la începutul lunii martie.

De la invazia rusă a Ucrainei, țările occidentale au fost și ele preocupate de securitatea aprovizionării lor cu energie, cu riscul de a împinge obiectivele climatice în plan secund. Unii, de exemplu, sunt pregătiți să folosească cărbune, care este foarte dăunător pentru climă și atmosferă.

„Aceasta nu este o alegere binară, trebuie atât să creștem siguranța aprovizionării acum, cât și să ne accelerăm eforturile de energie curată”, a declarat secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm.

AIE a fost înființată în 1974, după șocul petrolului, cu scopul de a asigura securitatea energetică a țărilor dezvoltate. Dar de atunci și-a lărgit misiunea insistând asupra tranziției energetice și luarea în considerare a obiectivelor climatice.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.