Arabia Saudită: PIB-ul a crescut cu aproape 10% în primul trimestru, determinat de petrol

Araba Saudită a înregistrat cea mai puternică rată de creștere din ultimii zece ani, în creștere cu 9,6% în primul trimestru al anului 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită boom-ului sectorului petrolier.

Arabia SaudităFoto: Getty Images / Digi 24

„Activitățile legate de petrol au permis ca produsul intern brut (PIB) real să atingă cea mai mare rată de creștere din ultimii zece ani, la 9,6% în primul trimestru al anului 2022”, a spus Autoritatea de Statistică Saudită în primele sale rapoarte. Duminică.

Sectorul petrolier a înregistrat o creștere de 20,4% în primul trimestru față de primul trimestru din 2021, în timp ce activitățile non-petroliere au crescut cu 3,7%, a precizat aceeași sursă.

Cu toate acestea, datele pentru trimestrul 2022 sunt „încă incomplete” și pot fi supuse revizuirii, a adăugat ea.

Războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la țiței au fost un avantaj pentru statele producătoare de petrol precum Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de țiței.

PIB-ul regatului este de așteptat să crească cu 7,6% pentru tot anul 2022, conform previziunilor Fondului Monetar Internațional.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, Riad a rezistat cererilor SUA de a crește producția în încercarea de a limita prețurile.

Regatul Saudit și Emiratele Arabe Unite și-au subliniat angajamentul față de alianța petrolieră OPEC+, pe care Ryad și Moscova o conduc, demonstrând astfel independența lor tot mai mare față de aliatul istoric american.

Agenția de rating Fitch și-a revizuit luna trecută perspectivele pentru Arabia Saudită, prezicând că regatul va înregistra un excedent bugetar în 2022, pentru prima dată din 2013.

Dar Fitch a remarcat că, în ciuda eforturilor de diversificare a economiei, petrolul încă reprezintă mai mult de 60% din veniturile fiscale totale ale Arabiei Saudite.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.