Armata rusă amenință va lansa atacuri cu rachete asupra Kievului, „nu ca până acum”

Comandanții forțelor armate ruse amenință Ucraina că vor lansa noi atacuri cu rachete asupra Kievului, afirmând că nu au mai făcut asta până acum, în pofida înregistrărilor video care demonstrează contrariul, relatează Ukraîinska Pravda.

General-maiorul Igor KonasenkovFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Vedem încercări de sabotaj și lovituri ale trupelor ucrainene asupra obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse. Dacă astfel de cazuri vor continua, forțele armate ruse vor lovi în centrele decizionale, inclusiv la Kiev, de la care armata rusă s-a abținut anterior”, a declarat miercuri seara general-maiorul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Moscova.

Ukraîinska Pravda amintește că forțele armate ale Rusiei au lansat atacuri cu rachete asupra Kievului încă din primele zile ale invaziei ordonate de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, oferind mai multe exemple în acest sens:

  • pe 25 februarie, rămășițe ale unor rachetelor rusești care au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană ucrainean au căzut pe un bloc de apartamente din cartierul Poznîaki al Kievului;
  • pe 26 februarie, o rachetă rusă a lovit o clădire mare de pe bulevardul Valeri Lobanovski;
  • la 1 martie, rușii au lovit turnul TV de lângă memorialul Babi Yar, ucigând 5 trecători;
  • pe 2 martie, sistemele de apărare aeriană ucraineană au doborât rachete rusești deasupra Gării de Sud, zburând în direcția clădirii Ministerului Apărării;
  • pe 14 martie, fragmente dintr-o rachetă doborâtă a ocupanților au distrus o casă și un troleibuz pe strada Kurenevka din Kiev;
  • pe 18 martie, o rachetă rusească a lovit o zonă rezidențială din cartierul Vinogradar, ucigând o persoană și rănind alte 19, inclusiv patru copii;

pe 21 martie, rachetele rusești au distrus complet centrul comercial Retroville din același cartier, ucigând cel puțin 4 persoane.

Rachetele rusești, în continuare o amenințare pentru Kiev

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat încă o dată pe 13 aprilie că este prea devreme pentru ca locuitorii Kievului care au părăsit capitala ucraineană să se întoarcă după ce forțele armate ucrainene au explicat autorităților locale că rușii mai pot lansa atacuri cu rachete asupra orașului și că în apropierea acestuia se află o mulțime de mine și muniții neexplodate.

Klitschko lansase un avertisment asemănător și pe 3 aprilie.

Serviciul de informații al armatei ucrainene a avertizat marțea aceasta că serviciile de securitate rusești plănuiesc o serie de atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei pentru a da vina pe ucraineni și a justifica brutalitatea armatei ruse împotriva populației civile ucrainene.

Avertismentul lansat miercuri de purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Moscova vine după ce în urmă cu o zi un pod feroviar rusesc cheie pentru armata Kremlinului a fost distrus la granița cu Ucraina.

Ucraina nu a confirmat dacă se află în spatele atacului despre care experții ar spune că ar avea sens în contextul noilor pregătiri făcute de armata rusă pentru un atac în estul Ucrainei.

Presupusul atac a avut însă loc după avertismentul Kievului privind organizarea de operațiuni de tip „false flag” de către forțele de securitate rusești care să justifice o nouă ofensivă și masacrele comise în Bucha și alte localități.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.