Autorităţile germane iau în calcul naționalizarea unităților Gazprom şi Rosneft

Ministerul german al Economiei are în vedere exproprierea unităţilor Gazprom şi Rosneft din ţară pe fondul preocupărilor legate de securitatea aprovizionării cu energie, a informat joi cotidianul de afaceri Handelsblatt, citând surse guvernamentale.

Sediul filialei Gazprom în GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Discuțiile dintre înalți oficiali ai ministerului și cancelarul Olaf Scholz urmăresc să prevină întreruperile masive de curent electric în cazul în care oricare dintre aceste companii, care sunt importante din punct de vedere sistemic pentru Germania, ar avea dificultăți, citează Reuters.

Ambele companii sunt de neînlocuit pe piața energetică din Germania, Gazprom Germania exploatând spații mari de stocare a gazelor și Rosneft Deutschland fiind un jucător cheie pe piețele rafinăriilor de benzină, motorină și kerosen, a relatat Handelsblatt.

În același timp, companiile riscă să intre în „faliment tehnic”, deoarece băncile și partenerii de afaceri s-au îndepărtat de companiile cu proprietari ruși de la intrarea în vigoare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, afirmă Handelsblatt.

Occidentul a reacționat rapid la ultimatumul dat de președintele rus Vladimir Putin statelor „neprietenoase” care cumpără gaz din Rusia, ca începând de vineri să plătească în ruble, pentru că altfel le va fi tăiat gazul. Opinia generală este că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, pentru că așa prevăd contractele.

Ministrul Economiei, Robert Habek:

  • „În ceea ce privește amenințarea sau cererea – nu se mai știe cum să o numească – de a fi făcute plăți în ruble, este crucial pentru noi să fie respectate contractele.
  • Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”.

Ministrul Finanțelor, Christian Lindner:

  • „Contractele sunt contracte. Sunt bazate pe euro și așa vom continua să plătim importurile de energie, în euro.
  • Vom analiza în detaliu ceea ce se propune și ceea ce se cere. Dar este clar pentru noi că nu poate exista șantaj politic”.

Cancelarul Olaf Scholz:

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.