Biserica Ortodoxă Rusă preia complet controlul asupra eparhiilor ucrainene din Crimeea

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să preia controlul asupra eparhiilor din Crimeea ocupată. Astfel, acestea vor fi în subordinea directă a Patriarhului Moscovei Kiril, relatează Kyiv Independent.

Vladimir Putin si patriarhul Kirill in vizita la muntele Athos in 2016Foto: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia

Sinodul de pe 7 iunie a hotărât ca eparhiile Djankoi, Simferopol și Feodosia ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene controlate de Moscova să treacă sub autoritatea directă a Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, care este un susținător deschis al războiului din Ucraina.

De asemenea, Sinodul a hotărât să înființeze o mitropolie a Crimeei și să-l numească pe mitropolitului Lazăr al Simferopolului și Crimeei la fruntea acesteia.

Anterior, biserica ucraineană controlată de ruși a emis o declarație împotriva lui Kirill și a războiului.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată până acum Moscovei, a anunțat pe 27 mai că se va rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse.

„Nu suntem de acord cu Patriarhul Moscovit Kiril (…) în ceea ce privește războiul din Ucraina”, a explicat într-un comunicat de presă Biserica Ucraineană, la finalul consiliului consacrat „agresiunii” împotriva țării și care a pronunțat „deplină independență și autonomie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

Urmărește ultimele evoluții din a 104-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.