​BNR a cumpărat titluri de stat de 367,3 milioane lei, în martie

Banca Națională a României (BNR) a cumpărat titluri de stat de 367,3 milioane lei de pe piața secundară, în luna martie. Nu mai cumpărase din aprilie 2021.

Banca Nationala a Romaniei – BNRFoto: Hotnews

Reamintim că BNR a decis să facă asta din 2020, an în care a achiziționat în valoare totală de peste 5,2 miliarde lei.

În 2021 nu a cumpărat titluri de stat decât în martie și aprilie, suma cumulată fiind de 247,4 milioane lei.

În martie 2020, ca răspuns la pandemie, BNR a anunțat că a decis „cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public”.

În 18 iunie 2020, Guvernatorul Mugur Isărescu spunea într-o declarație de presă că opțiunea BNR pentru operațiuni pe bază bilaterală este legată de preocuparea de a asigura lichiditatea în strictă legătură cu necesarul de finanțare și de a coborî în mod sustenabil ratele de dobândă, în condițiile prevenirii volatilității excesive a cursului de schimb al leului şi a deprecierii ne-necesare a monedei naționale.

Această abordare, spunea Guvernatorul atunci, a permis finanțarea fluentă a cheltuielilor statului și economiei reale, concomitent cu scăderea treptată a ratelor de dobândă și relativa stabilizare a cursului de schimb al leului – realităţi ce au devenit evidente în ultimele săptămâni.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.