Boris Johnson reușise să-și reia cariera politică, complet scufundată de scandalul Partygate, cu răspunsul pe care îl dădea războiului din Ucraina. Dar, încă o dată, logoreea lui populistă a stricat totul. El a intrat în mocirlă doar cu câteva comentarii nefericite care compară rezistența eroică pe care o arată ucrainenii împotriva invaziei ruse cu Brexitul, potrivit La Razon, citat de Rador.
Boris JohnsonFoto: Captura YouTube
„Știu că instinctul cetățenilor Regatului Unit, ca și al poporului Ucrainei, este să aleagă întotdeauna libertatea”, a spus el în cadrul conferinței de primăvară a Partidului Conservator. „Când britanicii au votat cu o majoritate covârșitoare pentru Brexit, nu cred că a fost nici pe departe dintr-o ostilitate față de străini. Au votat pentru că doreau să fie liberi să facă lucrurile diferit și să poată controla propria țară”.
Ca un star rock al cauzei eurosceptice, Johnson nu a ratat niciodată ocazia de a aminti de divorțul european în mai multe rânduri. Dar faptul de a forța o comparație între părăsirea UE și cel mai grav conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial a provocat o adevărată indignare. Mai ales când președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut integrarea țării sale în clubul comunitar.
Printre cei prezenți în sală s-a numărat și ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, care nu a știut unde să stea în fața unei declarații care a stârnit un val de critici, nu doar în propriile rânduri, ci și la nivel internațional.
„Compararea luptei poporului ucrainean împotriva tiraniei lui Vladimir Putin cu referendumul Brexit dăunează nivelului înalt al politicii de stat pe care tocmai începusem să-l arătăm. Dacă vrem să-l învingem pe Putin, avem nevoie de conducere și unitate internațională”, i-a reproșat premierului Tobias Ellwood, deputat conservator și președinte al Comisiei de Apărare a Camerei Comunelor.
La rândul său, liderul liberal-democraților, Ed Davey, a considerat că Johnson este „o rușine națională” și că „a compara un referendum cu femeile și copiii care fug de bombele lui Putin este o insultă pentru toți ucrainenii”.
Pentru liderul Partidului Naționalist Scoțian din Westminster, Ian Blackford, comentariile lui Johnson „comparând situația pe viaţă şi pe moarte din Ucraina cu Brexitul este de prost gust și arată cât de periculos sunt obsedați conservatorii de Brexit”.
Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a spus că afirmaţiile premierului britanic „îi jignesc pe ucraineni, pe britanici și bunul simț” și a amintit că atât Putin, cât și Donald Trump au manifestat „un mare entuziasm cu referendumul”.
Comentariile nefericite vin în ajunul summitului extraordinar al NATO de joi și al unui Consiliu European dedicat abordării crizei din Ucraina. Inițial, Johnson plănuia să meargă la prima întâlnire. Dar există deja voci care regândesc invitația. „Neglijabil. Orice idee despre invitarea acestui om la întâlnire ar trebui pusă imediat într-un sertar”, a scris fostul premier suedez Carl Bildt pe Twitter.