California adoptă o lege pentru limitarea armelor de foc în oglindă cu cea a Texas-ului privind avortul

Determinată să reglementeze accesul la armele de foc, California a adoptat vineri o lege care permite cetățenilor să dea în judecată în mod individual pe oricine fabrică sau vinde puști de asalt în interiorul granițelor sale, inspirându-se dintr-un sistem controversat pentru a descuraja femeile să facă avorturi în Texas, potrivit AFP.

Magazin de arme de focFoto: Wikimedia Commons

Anul trecut, cu mult înainte de decizia Curții Constituționale privind dreptul femeii la întreruperea voluntară a sarcinii (avort), statul conservator Texas a decis să acorde cetățenilor dreptul de a intenta procese civile împotriva tuturor organizațiilor și persoanelor care ajută femeile să facă avort.

Aleșii din California, un stat cu o majoritate covârșitoare de democrați, care este foarte atașat de dreptul la avort și care susține o reglementare strictă a armelor de foc, au decis să folosească același arsenal juridic pentru a-și aplica legile privind avortul, pe care le consideră amenințate.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat vineri o lege similară cu legea texană privind avortul, care permite cetățenilor să dea în judecată pe oricine fabrică, vinde sau expediază arme de foc interzise (puști de asalt, așa-numitele arme „fantomă” etc.), tot cu o amendă de 10.000 de dolari.

„Ne luăm exemplul din Texas. Sincer, dacă Texasul se poate folosi de dreptul cetățenilor de a da în judecată pentru a ataca femeile, atunci putem folosi acest drept pentru a face California mai sigură”, a declarat senatorul californian Anthony Portantino, coautor al legii, în cadrul unei conferințe de presă.

Legea, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023, va fi cu siguranță contestată în instanță și va face obiectul a numeroase apeluri din partea organizațiilor conservatoare și a lobby-ului pentru arme de foc.

Dar „Curtea Supremă a deschis ușa. Curtea Supremă a spus că este în regulă. A fost o decizie teribilă, dar acestea sunt regulile pe care le-au făcut”, a declarat guvernatorul Newsom.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.