Carnea de miel va fi mai scumpă cu 30% față de anul trecut, anunță crescătorii de animale

În prag de Paște, crescătorii de animale anunță scumpiri cu până la 30% la carnea de miel. Fermierii spun că sunt nevoiți să majoreze prețul pentru că și cotul furajelor a crescut foarte mult. Porumbul, de exemplu, s-a scumpit cu peste 300% în ultimele luni, spun agricultorii.

Carnea de miel se va vinde cu 40 de lei pe kilogram, în apropiere de Paștele catolic. Anul trecut mieii se vindeau cu 30 – 35 de lei pe kilogram, însă crescătorii spun că acum nu pot lăsa aceleași prețuri ca în 2021 din cauza costurilor foarte mari cu creșterea animalelor.

„Acum un an, porumbul l-am luat la 50 de bani. Acum îl iau la 1 leu 50, 1 leu 70, chiar doi lei, în cazul celor care îl iau cu sacul. Eu îl iau cu preţul acesta en-gros. Plus faptul că pământul, pe lângă îngrăşăminte, are nevoie şi de unele chimicale, ca să distrugem dăunătorii, iar acestea s-au scumpit şi ele foarte mult. Dacă nu ne ajută nimeni, nu ne descurcăm”, a spus Ioan Pastor, pentru adevarul.ro.

Dacă prețul carburanților sau al energiei va mai crește, atunci fermierii spun că este posibil ca prețul cărnii de miel să mai crească până la Paștele ortodox.

„Cetăţenii trebuie să cumpere din unităţi înregistrate sanitar-veterinar, din pieţele agro-alimentare care vor fi supravegheate în permanenţă de către medici veterinari oficiali, organizaţi în circumscripţii sanitare veterinare. Trebuie să fie atenţi, în primul rând, la modul de marcare a carcaselor de miel, să existe marca de sănătate de formă ovală”, a explicat Irina Holerga, directorul executiv al DSVSA Braşov, pentru aceeași sursă.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.