Ce ar ascunde, de fapt, ultima mutare a Rusiei care a anunțat că „se va concentra pe eliberarea Donbas-ului”

Evaluarea Statelor Unite este că armata rusă prioritizează acum în atacul asupra Ucrainei zona Donbas din estul separatist prorus al ţării, într-o posibilă încercare de a-şi creşte puterea de negociere în tratativele cu Kievul aflate în desfăşurare şi de a învălui trupele ucrainene de pe frontul estic, a declarat vineri un oficial militar american, potrivit Reuters.

Militari in regiunea DonbasFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Conform acestuia, Rusia încearcă de asemenea să trimită în Ucraina întăriri din rândul trupelor sale aflate în teritoriile separatiste ale Georgiei.

Ministerul rus al Apărării declarase anterior că prima fază a operaţiunii sale militare în Ucraina este aproape încheiată, iar de acum înainte trupele ruse se vor axa pe „eliberarea” completă a regiunii estice Donbas ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Începută pe 24 februarie, invazia rusă a făcut progrese doar în primele zile, când a ajuns la porţile Kievului, dar rezistenţa puternică a trupelor ucrainene a oprit sau încetinit ulterior înaintarea pe toate fronturile. La o lună de la începerea invaziei, singurul mare oraş ucrainean care a căzut sub control rusesc este Herson, în sud.

În timp ce în zona Kievului trupele ruse sunt blocate sau chiar au fost nevoite să se replieze în unele sectoare în urma contraatacurilor ucrainene, înaintări ale lor au fost semnalate mai ales în sud şi în Donbas. Generalul Serghei Ruţkoi, adjunctul şefului Statului Major rus, a declarat vineri că, pentru a reduce cât mai mult pierderile în rândul trupelor ruse, atacurile acestora pe frontul din Donbas sunt precedate de un foc masiv asupra poziţiilor fortificate şi rezervelor forţelor ucrainene.

Generalul rus a oferit şi un bilanţ al victimelor în rândul trupelor ruse de la începutul invaziei, menţionând că 1.351 de militari au fost ucişi şi 3.825 răniţi, în timp ce responsabili occidentali estimează că numărul morţilor în rândul soldaţilor ruşi ar fi între 7.000 şi 15.000.

Ucraina susţine că au fost ucişi cel puţin 15.000 de militari ruşi, iar Rusia la rândul ei susţine, conform datelor prezentate de generalul Serghei Ruţkoi, că au fost ucişi până în prezent cel puţin 14.000 de militari ucraineni.(Sursa: Agerpres)

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.