Ce este partidul REPER și ce promite că face

Cei patru eurodeputați, în frunte cu Dacian Cioloș, care au demisionat din USR au anunțat, marţi, înfiinţarea partidului REPER – Reînnoim Proiectul European al României. Europarlamentarii își propun „o nouă iniţiativă politică de dialog şi interacţiune cu societatea şi comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane şi soluţii pentru crizele şi provocările actuale din societatea românească”.

fondatori REPER. Foto: Facebook

Cei cinci fondatori – eurodeputații Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache și Alin Mituța – își asumă inițierea juridică a organizației și își doresc o construcție politică deschisă tuturor cetățenilor cu inițiativă, iar regulile de funcționare, programul politic și statutul final vor fi făcute colaborativ împreună cu membrii organizației.

„REPER este un proiect politic pe care îl construim împreună.Oamenii sunt cei care dau tonul vremurilor. Fiecare dintre noi are un cuvânt de spus despre cum construim un prezent în care să fim în siguranță, despre cum pregătim un viitor orientat spre încredere, bunăstare și respect. Țara are nevoie de resurse, de oameni, de repere”, susțin fondatorii, pe site-ul partidului.

Manifestul REPER

 • Tu ești cea mai importantă resursă pe care o are România, de prea multe ori ignorată de guvernele, partidele și politicienii care „știu ei mai bine”.
 • Îți înțelegem neîncrederea în partidele politice. Îți împărtășim dezamăgirea. Noi, cei care am activat deja în politică într-un fel sau altul, ne asumăm partea noastră de responsabilitate. Știm că ne-ai oferit încrederea prin vot. Știm că ți-ai pus speranțe în noi.
 • Suntem gata să o luăm de la capăt, folosind experiența şi învățămintele din ceea ce am făcut până acum. Suntem gata să lucrăm împreună cu tine, să facem lucrurile altfel.
 • Dacă nu te simți reprezentat sau reprezentată de nici o organizație politică din România de astăzi, provocarea este să construim acest proiect politic împreună.
 • Vrem politicieni care să asculte, să înțeleagă, să facă ceea ce predică, să aducă repere și resurse pentru o Românie în care oamenii nu mai găsesc răspunsuri la temerile lor, în care dezbinarea și grija pentru ziua de mâine umbresc oportunitățile pe care ar trebui să le vedem astăzi.
 • Într-o democrație, principala cale de a transforma o țară este prin intermediul acțiunii şi al angajamentului politic, prin intermediul partidelor politice. Iar partidele au sens atâta vreme cât rămân conectate la realitatea de pe teren, la nevoile reale ale oamenilor, atâta timp cât construim împreună şi rămânem uniţi.
 • Transformarea României este posibilă numai dacă știm cum să facem echipă, să găsim forme noi de conlucrare cu societatea – cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, cu mediul academic, cu cele şi cu cei care vor să fie activi, să participe la viața comunității lor și a țării, fie că trăiesc în România, fie peste hotare.
 • Niciun partid politic din România nu a reușit acest lucru până acum. Am văzut găști, grupuri de interese, prietenii, oportunism, dar nu echipe.

Ce propun fondatorii REPER

 • Avem ambiția de a construi un proiect care să asigure prosperitatea și competitivitatea României pe termen lung, bazate pe un sistem de educație solid, conectat la realitățile prezentului şi orientat spre viitor.

 • Credem în muncă, în dreptate, în bun-simț, în cinste, în responsabilitate, în moderație.

 • Credem în reprezentarea egală a femeilor şi a bărbaților, în toleranță şi în respect.

 • Suntem cetățeni români şi suntem cetățeni europeni. Rămânem fideli valorilor noastre. Rămânem ancorați în familia centrist-liberală europeană şi vom continua să lucrăm pentru reînnoirea Europei.

 • Credem în bună-voința și în bună-credința tuturor celor care vor să ni se alăture şi vor să muncească în continuare în echipă, în serviciul țării. Nu credem în minciuni și în scandaluri. Nu acceptăm găștile și interesele tribale puse mai presus de binele țării.
 • Credem în tradiție și în puterea înnoirii. Ne adresăm celor care, ca noi, cred în libertate, în unitate, în solidaritate, celor care vor o Românie puternică, dreaptă, educată, o economie competitivă și inovatoare bazată pe muncă, inițiativă și antreprenoriat, celor care cred într-un stat de drept solid, recentrat pe misiunile lui esențiale.

 • Credem în capacitatea noastră ca popor de a învăța din greșeli, de a merge mai departe, de a construi împreună.

 • Credem în puterea democrației şi a dialogului. Ne adresăm acelora dintre voi care sunt pregătiți să vină alături de noi în lupta împotriva extremismului, a demagogiei şi a populismului, împotriva corupției, împotriva vânzătorilor de iluzii şi de bani publici.

  Privim spre viitor. Avem o viziune: o Românie prosperă, puternică, sigură, europeană. Vrem o Românie a valorilor și a soluțiilor.
 • Vă propunem să învățăm din greșelile trecutului, să ni le asumăm şi să construim împreună o ofertă politică bazată pe deschidere, pe transparență, pe implicare, pe refuzul talibanismului ideologic. Este momentul responsabilității, al competenței și al maturității.
 • Dacă împărtășești aceste crezuri, dacă dorești să vii în acest proiect, indiferent de vârstă, de experiența profesională, de studii, de credință, de etnie, de orientare sexuală, indiferent dacă ai mai făcut sau nu politică, îți propunem să lucrăm împreună pentru a da României europene resursele de care are nevoie.

Fostul lider al USR Dacian Cioloș și europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache și-au anunțat marți demisia din Uniunea Salvați România și înființarea unui nou partid politic – REPER – Reînnoim Proiectul European al României.

Dacian Cioloș a demisionat pe 7 februarie din funcţia de preşedinte al USR, spunând că este o decizie firească și de bun simț, în condițiile în care programul său prin care a propus reformarea USR a fost respins de Biroul Național al partidului. Cioloș s-a aflat la șefia USR doar 4 luni, după ce a câștigat alegerile „la mustață” față de contracandidatul său Dan Barna.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.