Ce mașini noi au cumpărat românii și cum stă categoria de vehicule electrice

În primele două luni piața auto a crescut cu 40% față de perioada similară din 2021, iar mașinile full-electrice au atins un nou record pentru începutul de an, arată datele APIA: În top 10 cele mai vândute mașini se găsesc patru modele Dacia, dar și Ford Puma produs la Craiova.

MasiniFoto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Per total s-au vândut în două luni aproape 18.000 de mașini noi, creștere de 39% față de ianuarie și februarie 2021. Logan, Duster și Sandero de la Dacia au fost cele mai căutate modele, pe 4 a fost Ford Puma, iar pe cinci, Skoda Octavia. Locurile 6 și 7 au fost ocupate de două modele Hyundai: Kona și Tucson.

La mărci, Dacia a crescut cu 141%, Renault cu 61% și Hyundai, cu 40%. Ford și Toyota sunt singurele mărci din top care au scăzut (cu aproximativ 15%).

La tipul de combustibil, dieselul continuă diminuarea rapidă a cotei de piață, de la 26% la început de 2021, la 15% în 2022. Ponderea benzinei a crescut de la 61%, la 67%, iar electricele și hibridele au atins un nivel record. Ponderea segmentului SUV a ajuns la 44,8% din piață, arată datele APIA.

Mașinile full-electrice au totalizat 1.055 de unități în ianuarie și februarie, iar Dacia Spring a fost lider, cu 315 unități. Spring a prins și top 10 general. Tesla Model 3 a fost pe locul doi în topul electricelor, fiind urmată de Hyundai Kona, Volkswagen ID 3 și Volkswagen e-Up!.

Sursa foto: Dreamstime.com

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.