Chile: Ambasadorul brazilian a fost convocat după „știrile false” ale lui Bolsonaro împotriva lui Boric

Chile l-a convocat luni pe ambasadorul Braziliei la Santiago după „știrile false” lansate de Jair Bolsonaro la adresa omologului său Gabriel Boric, insinuând că acesta ar fi „dat foc la metrou”, a anunțat luni Ministerul de Externe, potrivit AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Gabriel Boric, un fost lider studențesc ales președinte al statului Chile în noiembrie, la vârsta de 35 de ani, a participat la protestele antiguvernamentale care au zguduit Chile în 2019 pentru a cere mai multă justiție socială.

Revolta, care a început în rândul tinerilor împotriva creșterii prețului biletelor de metrou, a devenit rapid violentă, iar mai multe stații de metrou din Santiago au fost incendiate.

Duminică seară, în timpul primei dezbateri din cadrul alegerilor prezidențiale din 2 octombrie, președintele brazilian de extremă dreapta a insinuat că Gabriel Boric ar fi implicat în incendii.

Bolsonaro a intenționat să îl atace pe principalul său rival, Luis Inacio Lula da Silva, favorit în sondaje: „L-a susținut pe președintele din Chile, cel care a dat foc la metrou, și uite unde se duce Chile”, a spus el după ce a enumerat sprijinul acordat de Lula mai multor guverne de stânga alese recent în America Latină, cum ar fi cel al lui Gustavo Petro, în august, în Columbia.

„Considerăm aceste declarații ca fiind foarte grave. Este evident că acestea sunt total false și regretăm că relațiile bilaterale sunt exploatate și polarizate într-un context electoral prin dezinformare și știri false”, a declarat ministrul chilian de externe, Antonio Urrejola.

Ministrul a declarat că o scrisoare oficială de protest va fi prezentată ambasadorului brazilian care a fost convocat.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.