Cinematograf în aer liber, la Cetatea Feldioara. A doua ediție a festivalului FilmeDar va avea loc în perioada 22 – 24 iulie

După o primă ediție care s-a bucurat de un succes neașteptat, organizatorii festivalului FilmeDar așteaptă iubitorii de film la cea de-a doua ediție a evenimentului care va avea loc în Cetatea Feldioara. În acest an, spectatorii vor putea să vadă cinci proiecții speciale de film, chiar pe zidurile fortificației medievale.

Programul evenimentului este următorul:

 • Vineri, 22 iulie 2022, ora 20.30 – Cetatea Feldioara


  Deschiderea Festivalului


  Iniţiere ȋn istoria cinematografiei romȃnești cu Irina Margareta Nistor


  Invitat: Vlad Ivanov


  Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR


  Proiecţie Film „Regii blestemați III” (2005), Regia: Josee Dayan


  Durata: 1h:33
 • Sȃmbătă, 23 iulie 2022, ora 11.00 – Căminul Cultural Feldioara


  Proiecţie Film de animaţie pentru copii „Hotel Transilvania” (2012), Regia: Genndy Tartakovsky


  Durata: 1h:31


  Invitat: Irina-Margareta Nistor


  Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR
 • Sȃmbătă, 23 iulie, ora 20.30 – Cetatea Feldioara


  Proiecţie Film „Concertul” (2009), Regia: Radu Mihăileanu


  Durata: 2h:00


  Invitați: Irina-Margareta Nistor, Vlad Ivanov


  Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR
 • Duminică, 24 iulie, ora 11.00 – Căminul Cultural Feldioara


  Proiecţie Film „Copacul Dorințelor: Amintiri din copilărie” (2021), Regia: Andrei Huțuleac


  Durata: 1h:30


  Invitat: Irina-Margareta Nistor


  Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR
 • Duminică, 24 iulie, ora 20.30 – Cetatea Feldioara


  Proiecţie Film „Râul care urcă muntele” (1977), Regia: Cristiana Nicolae


  Durata: 1h:30


  Invitat: Irina-Margareta Nistor


  Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

.Invitații speciali de anul acesta sunt criticul de film Irina-Margareta Nistor și actorul Vlad Ivanov.

„Cunoaștem publicul din Feldioara și ne bucurăm de fiecare dată când putem să-l revedem în fața marelui ecran. Primul contact cu spectatorii din zonă l-am avut în cadrul proiectului Centenarul Filmului Românesc (2019) și acolo a luat naștere ideea organizării unui festival de film. Faptul că prima ediție, care s-a desfășurat anul trecut, a fost una de succes chiar dacă a avut loc în contextul pandemiei de coronavirus ne face să credem că acest festival poate avea o continuitate și sigur va crește de la an la an și, mai mult decât atât, cu sprijinul autorităților locale putem face să crească și interesul pentru vizitarea zonei și a Cetății prin festival și prin evenimentele culturale organizate”, a declarat Andrei Giurgia, director al Festivalului Serile Filmului Românesc.

„Cuprindem și de această dată ȋn program filme care conţin scene turnate la Feldioara – Rȃul care urcă muntele, 1977, ȋn regia Cristianei Nicolae, precum și o producţie mai recentă ȋn care scenele se desfășoară ȋn Cetatea aflată ȋncă ȋn ruină, ȋn anul 2005 – Regii blestemaţi III, ȋn regia lui Josee Dayan. Toate acestea vor fi, sperăm, spre bucuria localnicilor care se vor regăsi pe marele ecran. Dimineţile vor fi dedicate copiilor, prin proiecţii care se vor desfășura ȋn Casa de Cultură din localitate. Această ediţie devine realitate prin finanţarea asigurată de la bugetul local şi sprijinul oferit de partenerii implicaţi în comunitate, bucurȃndu-ne ȋn continuare de colaborarea cu echipa de profesioniști a Asociaţiei Artis”, a spus Sorin Taus, primarul comunei Feldioara.

Cetatea din Feldioara a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania – Țara Bârsei. Cetatea este monument istoric, iar până în anul 2012 a fost doar o ruină. Ea a fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2012 – 2017. Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum și de Vlad Țepeș în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în același an. Zidul de incintă din partea de sud a fost probabil distrus după bătălia de la Feldioara de oștile lui Petru Rareș prin vornicul Nicoară Grozav. Pe zidăria turnului dinspre nord există scrijelit anul 1657, dar nu se știe dacă inscripția este datorată construirii turnului sau a unei renovări.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.