Comorile istorice, de neînlocuit, ale Kievului sunt în pericol

Pe măsură ce invazia Ucrainei intră în a doua lună, forțele ruse sunt blocate la periferia Kievului – și există temeri că s-ar putea pregăti pentru aceeași tactică de pământ pârjolit folosită în capitala cecenă Groznîi în 1999, scrie CNN.

Catedrala Sf Sofia, KievFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Kievul este una dintre numeroasele bijuterii ale Ucrainei — un oraș vechi de peste 1.500 de ani, o capitală odinioară plină de viață cu 2,8 milioane de locuitori și găzduiește comori internaționale de neînlocuit, inclusiv repere arhitecturale și monumente culturale.

„Dacă Putin nivelează Kievul așa cum a nivelat Harkov și alte orașe, sunt multe care se vor pierde pentru totdeauna”, a spus Olenka Z. Pevni, profesor asociat de Studii slavone și ucrainene la Universitatea din Cambridge.

Iată câteva dintre site-urile pe care experții spun că sunt în pericol:

  • Catedrala Sf. Sofia: Construită în secolul al XI-lea, catedrala este acoperită cu cupole aurii strălucitoare și se află în centrul Kievului.
  • Catedrala și Mănăstirea Sf. Mihail cu cupola de aur: Această biserică, construită pentru prima dată în 1108, a jucat un rol major în Revoluția Demnității, cunoscută și sub numele de Revoluția Maidan, oferind un refugiu sigur pentru cei răniți în violențe.
  • Mănăstirea Peșterilor: acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO are biserici subterane și găzduiește relicve ale sfinților care datează din secolul al X-lea.
  • Palatul prezidențial: Majestuosul Palat Mariinski, în stil baroc, este casa ceremonială a președintelui Ucrainei și este situat în apropierea Parlamentului.

  • Monumentul Patriei Mamă -Monumentul este o statuie falnică reprezentând o femeie cu o sabie într-o mână și un scut în cealaltă. A fost construită la apogeul Războiului Rece, când era crucial pentru Uniunea Sovietică să-și proiecteze puterea militară. Acum, la fundația statuii se află Muzeul Național de Istorie a Ucrainei din al Doilea Război Mondial. Recent, semnificația sculpturii este reimaginată în lumina războiului actual — mai ales pentru că este orientată spre est.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.