Criticat de Washington, Beijingul apără legăturile sale cu Moscova

China a criticat joi acuzaţiile „nejustificate” ale Statelor Unite împotriva relaţiei sale cu Rusia în plin război cu Uraina, afirmând că Beijingul acţionează pentru pace şi se află „de partea bună a istoriei”, potrivit Le Matin, citat de Rador.

Janet YellenFoto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Partener diplomatic şi economic apropiat al Moscovei, ţara asiatică nu a condamnat până acum invazia rusă. Ea se mulţumeşte să cheme toate părţile la reţinere şi la dialog.

Relaţie specială controversată

În acest context, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat miercuri că poziţia Chinei faţă de Rusia îi ameninţă „integrarea” în economia mondială. „China a afirmat recent relaţia sa specială cu Rusia. Sper cu ardoare că Beijingul va face ceva pozitiv şi va ajuta la oprirea acestui război”, a arătat dna Yellen.

Întrebat joi, ministerul chinez al afacerilor externe şi-a exprimat nemulţumirea. „Depunem mari eforturi pentru a linişti situaţia, a rezolva criza şi a restabili pacea”, a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, cerând să nu se „deformeze poziţia” Beijiingului.

„Suveranitatea Ucrainei trebuie apărată. Îngrijorările legitime ale Rusiei în materie de securitate trebuie de asemenea respectate”, a repetat el într-o conferinţă de presă obişnuită. Beijingul estimează, ca şi Moscova, că extinderea NATO a contribuit la declanşarea războiului în Ucraina.

Presiuni denunţate

Poziţia Chinei faţă de Rusia diferă de cea a occidentalilor, care au condamnat ferm operaţiunea militară în Ucraina şi au impus sancţiuni contra economiei şi liderilor ruşi. „Ne opunem acuzaţiilor şi suspiciunilor nejustificate contra Chinei, fără a vorbi despre presiunile sau coerciţia al cărei obiect este”, a arătat Zhao Lijian.

Statele Unite spun că sunt îngrijorate de un potenţial ajutor militar chinez pentru armata Kremlinului sau de un ajutor din partea Beijingului pentru ca Moscova să ocolească sancţiunile occidentale. China ceruse la începutul lunii aprilie occidentalilor să nu „supraestimeze” rolul ei, argumentând că nu e suficient să spui Rusiei să oprească războiul în Ucraina pentru a pune capăt ostilităţilor.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.