Cum ar mai putea arăta acum „victoria” care să-l mulțumească pe Putin pentru a spera la pace

Președintele Vladimir Putin a eșuat în obiectivul său de a cuceri Ucraina, o țară despre care a presupus în mod eronat că va fi supusă în câteva zile. Greșelile tactice au dus la pierderi catastrofale ale Rusiei.

Vladimir Putin, la parada de 9 maiFoto: Captura video

Înfrânți la Kiev, rușii s-au concentrat în regiunea Donbas, în sud și în est, pentru a consolida teritoriul pe care îl ocupă din 2014 și pentru a câștiga mai mult

Rămâne așadar neclar ce ar însemna victoria pentru Putin în acest moment.

Războiul pare să intre acum într-o fază de uzură, în care fiecare parte va încerca să o epuizeze pe cealaltă, fără ca niciuna dintre ele să aibă un avantaj clar. Pe măsură ce războiul pe care a mizat pe reputația sa de om dur, precum și pe economia țării sale, nu reușește să îndeplinească niciunul dintre obiectivele sale, cum va încadra Putin „victoria? Și care sunt perspectivele sale militare pentru lunile următoare?

Al Jazeera a cerut răspunsuri de la trei experți în domeniul apărării care se concentrează asupra studiului armatei și securității rusești.

Putin s-a dovedit destul de capabil să răstălmăcească adevărul

Margarita Konaev, cercetător la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă de la Georgetown, se așteaptă ca, pentru a salva aparențele, Putin să încerce să distragă atenția de la realitatea războiului și să se bazeze de două ori pe narațiunea care a funcționat până acum: un apel la naționalism și argumentul că acesta este un război impus rușilor de expansiunea NATO și că Ucraina nu este o țară reală.

„El va insista asupra faptului că SUA și NATO sunt dispuse să riște violențe continue și recesiune economică în întreaga lume doar pentru a umili Rusia și a-i limita puterea în ordinea internațională”, spune ea. Fapt confirmat deja de discursurile lui Putin, inclusiv cel de la celebrarea Zilei Victoriei de la Moscova, pe 9 mai.

Război de lungă durată / Șanse mici pentru un compromis

În ceea ce privește evoluția războiului, ea se așteaptă ca luptele să se prelungească pe parcursul verii nordice, pe porțiuni modeste de teritoriu care ar putea trece de la o tabără la alta, cu sate și orașe mici distruse în acest proces, iar Rusia bombardând ocazional orașele pentru a speria populația și pentru a demonstra forță.

Margarita Konaev (cset.georgetown.edu)

În ceea ce privește partea politică, ea nu vede niciun stimulent real pentru ca vreuna dintre părți să ajungă la un compromis.

Ucraina are mai multe avantaje, spune Konaev

Poate transporta armament către liniile de front mai repede decât rușii, chiar dacă ceea ce au nevoie vine din afara țării, de pe flancul vestic. Beneficiază de linii interne de aprovizionare și, cu ajutorul susținătorilor occidentali, pot aduna informații bune pentru a evita, preveni și riposta la atacuri.

În plus, Rusia a suferit până acum din cauza unui stil de comandă de sus în jos, care nu permite conducerii de pe teren să fie flexibilă. „Ucrainenii lovesc în funcție de cum se desfășoară situația pe teren, spre deosebire de ceea ce se așteaptă să fie”, spune Konaev.

Cu toate acestea, ar fi o provocare imensă să împingă forțele rusești complet în afara Ucrainei, inclusiv Crimeea, pe care o ocupă din 2014, și zonele separatiste din Donețk și Luhansk.

Rusia dispune de putere aeriană și de poziții favorabile în est. De asemenea, are matematica de partea sa: 900.000 de oameni activi și două milioane de rezerviști. În schimb, întreaga armată permanentă a Ucrainei, formată din trupe active și rezerviști, numără mai puțin de 300.000 de oameni (fără a pune la socoteală civilii care s-au alăturat efortului de război).

Forțele rusești se vor extinde și mai mult dacă Putin va declara o mobilizare în masă, deși noii veniți vor avea nevoie de timp pentru a deveni pregătiți de luptă.

În timp ce Ucraina primește armament care le oferă capacitatea de a ataca tancurile și liniile de aprovizionare, cum ar fi obuziere și drone cu sisteme radar de colectare a informațiilor, este importantă și capacitatea de supraviețuire a echipamentelor. „Nu este clar dacă au suficiente piese și abilități pentru a le întreține pe măsură ce se uzează”, spune Konaev.

Dar peste șase luni, „cine știe unde vom fi”, adaugă ea. „Am continuat să fim surprinși de incompetența armatei ruse și de apărarea ucrainenilor”.

Rusia e departe de a câștiga din punct de vedere militar

Tracey German, profesor de conflicte și securitate la King’s College, Londra, a remarcat că există o mare diferență între o victorie militară și una politică. Se poate câștiga pe câmpurile de luptă, dar nu și din punct de vedere politic. „Iar ei sunt departe de a câștiga militar”.

„Ceea ce este interesant este că rușii au ținut să facă un mare scandal despre ceva”, notează German.

Tracey German (captura video)

Noua ofensivă a mers atât de prost încât îi este greu să speculeze cum ar putea arăta o victorie a lui Putin. Scopul reorientării spre est și sud a fost acela de a consolida și de a câștiga mai mult teritoriu pentru a încercui Ucraina din toate părțile. „Dacă toate acestea sunt fezabile în acest moment, cine știe”, spune ea.

Instinctul îi spune că Putin va reuși să se agațe de putere, chiar dacă sancțiunile vor începe să se facă simțite în câteva luni și dacă va convoca o mobilizare militară în masă nepopulară pentru a suplini forțele în curs de epuizare.

Putin s-a înconjurat de loialiști care se tem de el și care sunt la fel de paranoici în ceea ce privește amenințările atât la adresa sa ca lider, cât și la adresa regimului în general.

Aceștia cred că un Occident demonic vrea să le destrame țara, ceea ce face ca o lovitură de palat să fie puțin probabilă. „Cred că Putin este conștient, dacă ne uităm la istoria imperială sovietică, că există o lungă istorie a liderilor care au murit în funcție”.

Un război de uzură care va dura „atâta timp cât Putin este la putere

Mathieu Boulegue, cercetător senior la think tank-ul Chatham House din Londra, crede că, după ce inițial a primit informații proaste de la Servicii, Putin este în sfârșit conștient că forțele sale sunt suprasolicitate. El știe acum că, per total, armata sa nu poate face mai mult decât atât. Dar el nu poate fi văzut ca fiind disperat.

„Putin nu se va recunoaște învins. Kremlinul nu va face compromisuri”, spune Boulegue.

Mathieu Boulegue (foto:eedialog.org)

În continuare, el prezice un război de uzură care va dura „atâta timp cât Putin este la putere”. Boulegue subliniază că nu se cunosc multe despre starea sa de spirit și până unde este pregătit să doboare țara odată cu el.

„Este un rus trecut de 70 de ani”, spune Boulegue. „S-ar putea să existe ceva ce nu știm despre sănătatea sa mentală sau fizică. Este vorba despre orgoliul unui om care vrea să ia atitudine, să aibă o moștenire. Și se întâmplă să fie în Ucraina”, adaugă el.

Ar recurge Putin la arme nucleare?

„În ceea ce mă privește, el este distructiv, dar nu sinucigaș”, spune Boulegue. „Cu excepția cazului în care se dovedește contrariul. Toate scenariile sunt pe masă”.

Se pare că armele convenționale nu-i sunt de prea mare folos. Putin a reușit până la urma ceva ce Occidentul nu ar fi fost niciodată singur în stare: să determine, în doar câteva luni, eliberarea de dependența de materiile prime rusești, crede și Deutsche Welle.

Ca să supraviețuiască politic, Putin este obligat să-și izoleze și mai mult țara, să escaladeze și mai mult conflictele. Cât de disperat trebuie să fie, dacă deja amenință cu armele atomice?

Cum ar putea încerca Putin să-și salveze imaginea în fața rușilor: va prelungi războiul până se va putea lăuda cu o victorie

Rusia a cheltuit deja 34 miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina, dar cel mai mult costă Kremlinul tehnica şi echipamentele militare distruse de ucraineni, acestea cifrându-se la 230 milioane de dolari pe zi, potrivit calculelor făcute de analistul german Tomi Ahonen pentru Focus.de.

„Putin trebuie să bage mâna mult mai adânc în buzunar când vine vorba de echipamente pierdute. Numai crucişătorul Moskva a costat 750 de milioane de dolari. În total, în timpul războiului din Ucraina, se estimează că Rusia a pierdut echipamente şi vehicule militare în valoare de 10 miliarde de dolari. Dar costurile reale sunt şi mai mari”, afirmă expertul german.

Tancul modern T-90M distrus în ucraina (Twitter)

Avril Haines, directorul comunității de informații a Statelor Unite, a declarat marți că Washingtonul a văzut semne că Rusia vrea să își extindă podul terestru din sudul Ucrainei până în Transnistria.

„Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina în care încă intenționează să își atingă obiectivele de dincolo de Donbas”, le-a spus ea congresmenilor americani. Ea a precizat de asemenea că Vladimir Putin se așteaptă ca hotărârea Occidentului de a ajuta Ucraina să se diminueze în timp.

Dacă Putin speră să ocupe coasta ucraineană a Mării Negre și să stabilească o punte terestră până la teritoriul separatist al Moldovei, Transnistria, „este puțin probabil să aibă succes în acest demers”, potrivit unui raport recent realizat de Institute for the Study of War.

Dar asta nu înseamnă că nu va încerca.

surse: Al Jazeera, HotNews.ro, Deutsche Welle, Focus.de

Referințe:

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.