De ce Tesla a pierdut peste 100 miliarde dolari din capitalizarea de piață după ce Elon Musk a cumpărat Twitter

Într-o singură zi, Tesla Motors a pierdut peste 100 miliarde dolari din capitalizarea de piață, ca urmare a faptului că Elon Musk a cumpărat Twitter. Scăderea acțiunilor Tesla s-a produs fiindcă investitorii se tem că Musk se va ocupa mult mai mult de Twitter și prea puțin de Tesla.

Tesla Model 3Foto: Tesla Motors

În plus, o altă temere, și mai presantă, este legată de faptul că Musk va sacrifica multe acțiuni Tesla, companie care a mers bine pe bursă în ultimii ani, pentru a finanța preluarea Twitter, o companie care în ultimii zece ani a avut profit în numai doi ani.

În plus, dacă Tesla Motors are o capitalizare de 900 miliarde dolari, Twitter valorează de peste 20 de ori mai puțin. Teama investitorilor este că Musk se va dedica mult pentru a dezvolta Twitter și se va ocupa mult mai puțin de Tesla Motors, companie care a înregistrat livrări record de peste 300.000 de unități în trimestrul trecut.

Acțiunile Tesla au scăzut cu 23% de la început de aprilie, iar în ziua când s-a anunțat preluarea Twitter cotația acțiunilor a scăzut cu 12%, cea mai mare contracție zilnică pentru Tesla Motors în doi ani.

Musk a pus miliarde de dolari din acțiunile Tesla drept garanție pentru preluarea Twitter, cu 44 miliarde dolari. Dacă scade cotația acțiunilor Tesla, Musk va fi nevoit să vândă o parte din ele pentru a-și achita obligațiile financiare.

Averea lui Elon Musk este în jurul a 270 miliarde dolari.

Capitalizarea Tesla a fost între 2017 și începutul lui 2020 undeva pe la 50 – 70 miliarde dolari, însă din martie 2020 a început creșterea, iar în ianuarie 2021 valoarea de piață s-a apropiat de 850 miliarde dolari. La începutul lui ianuarie 2022 capitalizarea a atins un maxim de 1.240 miliarde dolari.

Capitalizarea Tesla nu a mai scăzut la sub 500 miliarde dolari în ultimele 17 luni.

Surse: Washington Post, New York Times

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.