Descoperirea care schimbă complet ce știam despre apariția cancerului. „Se marchează o nouă eră”

Cercetătorii spun că au descoperit modul în care poluarea aerului duce la cancer, însă această descoperire transformă complet înțelegerea modului în care apar tumorile canceroase.

Investigatii medicale Foto: GARO/PHANIE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Echipa de la Institutul Francis Crick din Londra a arătat că, în loc să provoace daune, poluarea aerului trezeşte celulele vechi deteriorate, scrie BBC.

Unul dintre cei mai mari experți la nivel mondial, profesorul Charles Swanton a declarat că această descoperire marchează „o nouă eră” şi acum ar putea fi posibilă dezvoltarea unor medicamente care să prevină formarea tumorilor

Viziunea clasică asupra cancerului începe cu o celulă sănătoasă. Aceasta dobândeşte din ce în ce mai multe mutaţii în codul său genetic, sau ADN, până când ajunge la un punct critic. Atunci devine celulă canceroasă şi înmulțește necontrolat.

Există însă probleme în acest scenariu: mutaţiile canceroase se găsesc în ţesuturi aparent sănătoase, iar multe substanţe cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer – inclusiv poluarea aerului – nu par să afecteze ADN-ul oamenilor.

Cercetătorii vin acum cu dovezi în sprijunul unei idei diferite. Deteriorarea este deja prezentă în ADN-ul celulei noastre, acumulată pe măsură ce creştem şi îmbătrânim, dar ceva trebuie să apese pe trăgaci pentru a o face celulă canceroasă.

Descoperirea vine după ce oamenii de știință au cercetat motivele pentru care nefumătorii fac cancer pulmonar. Potrivit datelor, majoritatea cancerelor pulmonare sunt cauzate de fumat, dar unu din 10 are legătură cu poluarea aerului.

Cercetătorii s-au concentrat asupra poluării cu PM 2,5 (praf). Printr-o serie de cercetări pe oameni și animale, ei au arătat că în locurile cu niveluri ridicate de poluare erau înregistrate mai multe cancere pulmonare care nu erau provocate de fumat și că inhalarea de PM 2,5 declanșează o alarmă chimică în plămâni, prin eliberarea de interleukină-1-beta.

Aceasta provoacă o inflamaţie şi activează celulele din plămâni pentru a ajuta la repararea oricăror pagube. Dar aproximativ una din 600.000 de celule din plămânii unei persoane de 50 de ani conţine deja mutaţii potenţial canceroase. Acestea sunt dobândite pe măsură ce îmbătrânim, dar par complet sănătoase până când sunt activate de alarma chimică şi devin canceroase.

Cercetătorii au reuşit să oprească formarea de tumori canceroase la şoarecii expuşi la poluare prin utilizarea unui medicament care blochează semnalul de alarmă.

Rezultatele reprezintă o dublă descoperire, atât pentru înțelegerea impactului poluării atmosferice, cât și pentru înțelegerea principiilor fundamentale care stau la baza apariției cancerului.

Poluarea a fost responsabilă pentru moartea prematură a nouă milioane de oameni în 2019, potrivit unui studiu publicat în revista „Lancet”.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.