Directorul CIA: Nu există „dovezi concrete” că Rusia intenţionează să folosească arme nucleare tactice

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA, principalul serviciu de informaţii al SUA) nu are niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare tactice în conflictul din Ucraina, a declarat sâmbătă directorul CIA, Bill Burns, potrivit France-Presse și Agerpres.

Directorul CIA, Bill BurnsFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

„Nu vedem în acest stadiu, în calitate de serviciu de informaţii, o dovadă concretă care să arate că Rusia se pregăteşte de desfăşurarea sau chiar utilizarea potenţială a armelor nucleare tactice”, a afirmat Burns într-o conferinţă organizată de cotidianul britanic Financial Times.

„Date fiind declaraţiile războinice pe care (…) le-am auzit din partea liderilor ruşi, nu putem trata cu lejeritate aceste posibilităţi”, a adăugat el, precizând că agenţia sa rămâne „foarte concentrată” asupra acestei chestiuni.

Rusia şi-a plasat în stare de alertă forţele de descurajare, inclusiv armele nucleare, la scurt timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, la 24 februarie. Preşedintele rus Vladimir Putin a formulat totodată ameninţări abia voalate, lăsând să se înţeleagă că este pregătit să desfăşoare astfel de arme nucleare tactice, aminteşte AFP, care adaugă că liderul de la Kremlin a promis un răspuns „rapid şi fulgerător” în caz de intervenţie externă în conflictul din Ucraina.

Șeful CIA: „Putin consideră că nu-și poate permite să piardă”

Burns a mai declarat că, în opinia sa, preşedintele Putin crede că dacă ridică miza în conflictul militar din Ucraina îşi va spori şansele să câştige războiul. „Este într-o stare de spirit în care nu crede că-şi poate permite să piardă. Cred că este convins acum că ridicând miza îi va permite să facă progrese”, a spus Burns, citat de Reuters.

Directorul CIA s-a referit şi la China, afirmând că Beijingul monitorizează îndeaproape conflictul Rusiei cu Ucraina şi că acesta afectează calculele Chinei cu privire la Taiwan.

Burns a explicat că autorităţile chineze au fost surprinse de rezistenţa aprigă a Ucrainei la invazia rusă şi de costurile economice impuse Rusiei. „Acestea sunt aspecte pe care le cântăresc cu mare atenţie”, a declarat şeful CIA, avertizând totuşi că obiectivele pe termen lung ale Chinei nu se vor schimba.

„Cred că au fost surprinşi îndeosebi de felul în care Alianţa Nord-Atlantică s-a unit pentru a impune costuri economice Rusiei ca răspuns la agresiunea sa”, a explicat Burns. China a fost „preocupată de faptul că Putin i-a apropiat pe europeni de americani”, a continuat el. „Cât despre concluziile pe care le-au tras, rămâne un semn de întrebare”, a adăugat şeful CIA.

„Nu cred nicio clipă că aceasta a erodat hotărârea pe termen lung a Beijingului de a obţine controlul asupra Taiwanului. Dar cred că este un aspect care le afectează calculele despre cum şi când vor face acest lucru”, a apreciat Burns.

___

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.