e-Factura are elemente de neclaritate. Aparent s-ar declara de mai multe ori anumite operațiuni

​Pe e-Factura există diverse elemente de neclaritate, existând situații în care aparent s-ar declara de mai multe ori anumite operațiuni, a declarat Costin Manta, partener asociat EY România.

FiscalitateFoto: Freepik.com

„Să vă dau exemplul unui retailer. În primul rând, avem declarația SAF-T (406) care va fi de la 1 iulie obligatoriu, dar ei deja declară, cei care și-au adoptat sistemul mai repede. Atunci declară tranzacțiile în SAF-T”, a spus el.

Apoi, afirmă reprezentantul EY, am bonul fiscal care este conectat prin casele de marcat electronice la ANAF.

„Așadar, dacă vine un client după bon fiscal și cere și o factură, în principiu, așa cum este scrisă legea în prezent, ar trebui să declar factura prin e-factura. Dacă vorbim de un comerciant care într-o localitate de lângă București sau un alt oraș mare are un magazin sătesc, nu știe dacă ar avea capacitatea să primească e-factura”, a afirmat Manta.

  • Care e riscul de fraudă? Deja declar în SAF-T, de ce ar trebui neapărat să declar și prin e-Factura?

„Din discuțiile pe care le-am avut cu autoritățile fiscale, ne-au spus că în momentul de față nu avem excepții în lege. Deci ar părea că ar trebui declarate”, a explicat el.

Acesta este doar unul dintre elementele ce ar trebui clarificate.

Multe sisteme trebuiesc actualizare într-un timp scurt.

„Există și contribuabili care speră într-o amânare. Totuși, în momentul de față, nu avem schimbarea termenului de 1 iulie. Deci sfătuim contribuabilii să se pregătească ca fiind acest termen”, a precizat Costin Manta.

  • Sperăm ca cel puțin la început, odată cu intrarea în vigoare a termenului, poate nu vor fi atât de rapid aplicate sancțiunile.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.