Economia americană a intrat în recesiune tehnică / Economiștii spun că din toamnă creșterea economică ar putea fi reluată

​Economia Statelor Unite s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, ceea ce înseamnă o intrare în recesiune, după cum scrie Wall Street Journal. La asta a contribuit piața imobiliară (afectată de creșterea dobânzilor) și inflația, care a temperat apetitul de consum al americanilor.

Rezerva Federala a SUAFoto: Wikimedia Commons

Produsul intern brut a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, potrivit datelor publicate joi, după ce în primul trimestru contracția fusese de 1,6%.

Raportul privind PIB-ul a oferit câteva semne descurajatoare și a subliniat provocările cu care se confruntă economia americană: de la dificultățile companiilor, cele ale consumatorilor dar și volatilitatea lanțurilor de aprovizionare.

În SUA, inflația a atins un nou maxim de patru decenii în al doilea trimestru, erodând puterea de cumpărare a americanilor. Rezerva Federală a răspuns prin creșterea agresivă a ratelor dobânzilor care, la rândul său, au mai răcit piața imobiliară, diminuând investițiile rezidențiale.

Rata șomajului, un barometru cheie al sănătății economice, s-a menținut constant la un nivel scăzut de 3,6% în ultimele patru luni, iar angajatorii au continuat să angajeze într-un ritm consistent. Majoritatea economiștilor se așteaptă ca economia să crească în al treilea trimestru și în 2022 în ansamblu, deși în ultimul timp estimările de creștere s-au mai diminuat.

„Suntem într-o recesiune mai ușoară. Nu cred că suntem într-o recesiune reală. Încetinirea creșterii a fost determinată de inflație și șocuri de preț – pe măsură ce acestea se estompează, ar trebui să re-pornească și creșterea”, a declarat Aneta Markowska, economist șef la Jefferies. Ea se așteaptă ca economia să se extindă cu 1,7% în acest an.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.