Economia Chinei, creștere peste așteptări în primul trimestru

Economia Chinei a crescut mai mult decât se estima, avansul fiind de 4,8% pe primul trimestru, în vreme ce estimările indicau o creștere de 4,3%. E drept, datele oficiale au mai arătat o contracție a activității consumatorilor, pe fondul reizbucnirii pandemiei.

Navetisti in ChinaFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Vânzările cu amănuntul, un indicator al consumului privat au scăzut cu 3,5% în martie – prima contracție din iulie 2020 încoace – pe măsură ce autoritățile au înăsprit restricțiile de circulație pentru a contracara cel mai grav focar de coronavirus din țară din ultimii doi ani.

Numărul infecțiilor cu Covid-19 în China au crescut în aprilie, iar Shanghai, principalul centru financiar, a rămas în mare parte închis.

Fu Linghui, un purtător de cuvânt al Biroului Național de Statistică, a declarat că „economia a fost în general stabilă”, dar a subliniat „focarele frecvente” de Covid-19 și un „mediu internațional din ce în ce mai grav și complex”, scrie Financial Times.

Blocarea Shanghaiului a început la sfârșitul lunii martie, ceea ce înseamnă că impactul total a fost înregistrat în primul trimestru, care a luat în calcul doar blocajele mai puțin severe din centrele de producție Shenzhen și Jilin.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.