Fake News: „Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00”

Foarte mulți dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune, explică Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăți.

Fake news legat de certificatul CovidFoto: Facebook

„Când spui că “astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022.”, se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta. Certificatele digitale Covid se pot prelungi din platformă, nefiind condiționate de o oră sau o zi”, scrie Baciu pe Facebook.

Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de ieri până la această oră pentru a obține certificat nou, de teamă că nu își vor mai putea folosi certificatul.

În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment.

Deși acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară. Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.