Fermierii argentinieni sunt primii care vor planta grâu modificat genetic. Când se va face pâine din HB4

​Argentina a devenit prima țară din lume care a autorizat comercializarea pe teritoriul său a soiului de grâu modificat genetic HB4, dezvoltat de Bioceres. În această perioadă, agricultorii se pregătesc pentru semănatul cerealelor pentru sezonul 2022/23, transmite Reuters.

Câmp de grâuFoto: Pixabay

Soiul HB4 de la Bioceres este mai tolerant la deficitul de apă și rezistent la erbicidul glufosinat de amoniu folosit pentru combaterea buruienilor în peste 100 de culturi în multe țări din întreaga lume.

Argentina, exportator major de grâu, a fost primul stat care a aprobat grâul modificat genetic în 2020, urmată de Brazilia în 2021, care a dat undă verde făinii fabricate cu noul grâu.

Tendința ar putea continua dacă oferta globală va fi în continuare limitată de invazia Rusiei în Ucraina, chiar dacă la ora actuală Comisia Europeană încearcă să ajute Ucraina să exporte tone de cereale blocate din cauza războiului.

Însămânțarea grâului modificat genetic în Argentina provoacă îngrijorări în rândul exportatorilor, care se tem că mulţi clienţi vor renunţa să importe cereale din statul sud-american deoarece grâul modificat genetic şi derivatele lui nu sunt încă autorizate în majoritatea ţărilor.

„Această reglementare provoacă un risc comercial uriaș. Consecințele economice ale eventualelor pierderi de piață vor reveni Mministerului Agriculturii și a companiei dezvoltatoare, Bioceres”, susțin exportatorii de cereale şi seminţe din Argentina.

Viitoarea recoltă de grâu a țării este estimată de Bursa de Cereale din Rosario la 19 milioane de tone.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.