Franța acuză Ankara că ''eludează'' sancţiunile impuse Rusiei

Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, şi-a exprimat îngrijorarea luni, în Turcia, cu privire la „eludarea” sancţiunilor împotriva Rusiei, îndemnând cât mai multe ţări să se alăture acestora pentru a înfrânge Moscova, notează Agerpres citând AFP.

Zbigniew Rau, Catherine Colonna si Annalena BaerbockFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

„Politica de sancţiuni pe care o desfăşurăm (…) are un obiectiv care este acesta: să limiteze reînnoirea efortului de război rus şi să facă Rusia să înţeleagă că a ales un impas şi, prin urmare, în acest context, este important ca un număr cât mai mare de ţări să transmită acelaşi mesaj”, a declarat şefa diplomaţiei franceze în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la Ankara.

„Este important să ne uităm mai atent la problema eludării sancţiunilor”, a adăugat ea înaintea unui dineu de lucru cu Mevlut Cavusoglu.

Turcia întreţine relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. Dacă a furnizat Kievului drone militare, a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei după declanşarea ofensivei sale în Ucraina.

Luna trecută, Washingtonul a avertizat companiile şi instituţiile turceşti care fac comerţ cu Rusia, evocând posibile măsuri de retorsiune.

Potrivit datelor oficiale, exporturile turceşti către Rusia în perioada mai-iulie au crescut cu aproape 50% faţă de anul trecut.

___

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.