Gazprom a înregistrat în 2021 un profit record / Care sunt explicațiile

Gigantul rus al gazelor Gazprom a prognozat joi o creștere puternică a profitului net în 2021, în urma redresării economice post-pandemie și a creșterii cererii de hidrocarburi, potrivit AFP.

Gazprom, companie de stat la ordinele lui PutinFoto: Gazprom

Grupul controlat de statul rus și-a văzut profitul net crescând la 2.159 de miliarde de ruble în 2021 (28,4 miliarde de euro la cursul actual), de la 162 de miliarde în 2020, potrivit sursei citate, o creștere de 13 ori mai mare.

Profitul net atribuibil acționarilor a ajuns la 2.093 de miliarde de ruble, față de numai 135 de miliarde în 2020, un an marcat de o scădere a cererii și a prețurilor din cauza pandemiei de coronavirus.

Acesta este un profit net de o amploare fără precedent.

„Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creșterea prețurilor la gaze și petrol”, a precizat Gazprom într-un comunicat, menționând că vânzările sale de țiței și gaze lichefiate au crescut în valoare cu 81% în 2020.

Cifra de afaceri a crescut de 1,6 ori. Acesta a crescut de la 6,321 miliarde de ruble în 2020 la 10,241 miliarde în 2021.

Producătorul rus își obține o mare parte din venituri din exporturile europene, în special către Europa de Vest. În 2021, a beneficiat de criza gazelor din Europa, datorită stocurilor excepțional de scăzute care au contribuit la o explozie a prețurilor.

Când analizăm acest profit record trebuie să ținem cont că profitul net al Gazprom s-a prăbușit în 2020. În sectorul hidrocarburilor în ansamblu, anul a fost marcat de o prăbușire a prețurilor și a cererii de energie, ca urmare a măsurilor luate pentru combaterea pandemiei, care a afectat în special sectorul transporturilor.

___

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.