Germania: Social-democraţii au câştigat alegerile regionale din landul Saxonia Inferioară

Partidul Social-Democrat al cancelarului german Olaf Scholz a câştigat alegerile regionale desfăşurate duminică în landul Saxonia Inferioară, potrivit estimărilor posturilor de televiziune, transmit agențiile internaționale, citate de Agerpres.

Olaf ScholzFoto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Social-democraţii sunt creditaţi cu 32,5% din sufragii, potrivit unui exit-poll difuzat de postul ZDF, în timp ce conservatorii fostului cancelar Angela Merkel ar fi obţinut 27,5% din voturi.

Pe poziţia a treia s-au plasat Verzii, cu 14,5%, iar liberal-democraţii pe locul patru, cu 5% din voturi.

Cei 6,1 milioane de alegători din acest land din nord-vestul ţării au fost chemaţi la urne pentru a reînnoi parlamentul local, dominat de o coaliţie dintre Partidul Social-Democrat (SPD) şi Uniunea Creştin-Democrată din Germania (CDU).

La finalul unei campanii copleşite de problemele energetice, sondajele finale ofereau SPD un uşor avans (între 31 şi 33%), în faţa CDU (28%).

Dacă va ajunge în frunte, SPD poate spera să formeze o coaliţie cu ecologiştii, creditaţi cu locul al treilea (16%), şi să pună capăt actualei coaliţii formate cu conservatorii.

Pentru cancelarul Scholz, o posibilă plasare pe primul loc ar fi motiv de speranţă după diferite eşecuri electorale suferite până în vară în alte landuri.

Succesorul Angelei Merkel poate conta pe popularitatea după două mandate a actualului ministru-preşedinte al landului, experimentatul Stephan Weil.

Acesta din urmă a recunoscut, însă, că această campanie a fost „cea mai dificilă” din cariera lui. „Nu am citit niciodată atât de multe semne de întrebare şi îngrijorări pe feţele cetăţenilor”, a mărturisit el recent.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.