Germania vrea un sistem anti-rachetă care să acopere și România, Polonia și țările baltice

Guvernul german, care a fost convins de invazia rusă în Ucraina să investească masiv în apărare, ia în considerare achiziționarea unui sistem israelian de protecție antirachetă, a relatat duminică cotidianul Bild, preluat de AFP.

Lansare cu sistemul anti-rachetă Arrow 3Foto: Wikimedia Commons

Decizia nu a fost încă luată în mod oficial, dar Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz, principalul partid din coaliția de guvernare, este în favoarea acestei decizii, potrivit celui mai citit cotidian german.

„Trebuie să ne protejăm mai bine împotriva amenințării rusești. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de un scut antirachetă la nivelul întregii Germanii cât mai curând posibil”, explică Andreas Schwarz, raportor al Bundestagului pentru bugetul apărării, în Bild.

„Sistemul israelian Arrow 3 este o soluție bună”, a adăugat el despre acest sistem antirachetă israelian conceput pentru a contracara rachetele cu rază lungă de acțiune.

Scutul de 2 mld. euro ar acoperi și România, Polonia și țările baltice

Potrivit Bild, sistemul, inspirat de cel israelian „Iron Dome”, ar urma să coste aproximativ 2 miliarde de euro și ar putea fi operațional din 2025, din trei locații din Germania.

Scutul ar fi chiar suficient de puternic pentru a acoperi și Polonia, România și statele baltice.

„Putem întinde Cupola de Fier peste țările vecine. Am juca astfel un rol cheie în securitatea Europei”, a adăugat Schwarz.

După ani de subinvestiții, Germania a făcut o schimbare istorică la sfârșitul lunii februarie, invazia rusă din Ucraina acționând ca un declanșator al deciziei.

La 27 februarie, la câteva zile după ofensiva rusă, Olaf Scholz a anunțat un buget excepțional de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei și obiectivul de a depăși 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.