Încă două cazuri suspecte de hepatita misterioasă în România: un bebeluș de 8 luni și un copil de 10 ani

​Încă două cazuri suspecte de hepatita de origine necunoscută în România: este vorba despre un bebeluș în vârstă de 8 luni și un copil de 10 ani. Ambii sunt în îngrijire medicală și „se așteaptă ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cazurile de hepatita la copii provoaca ingrijorari in EuropaFoto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

Primul caz suspect înregistrat în România – o fetiță de 5 ani

Cei doi copii suspecți de îmbolnăvire cu noul tip de hepatită nu sunt din București, unde se înregistrase, luni, primul caz suspect din țara noastră – o fetiță de 5 ani.

O fetiță de 5 ani din zona București-Ilfov, internată din data de 4 aprilie, este primul caz din România care se încadrează în simptomele din definiția de caz stabilită de OMS, anunța luni seară Ministerul Sănătății. Fetița nu a intrat în contact cu vreun alt caz cunoscut de boală.

Hepatita acută de origine necunoscută a fost posibil identificată (după simptomele din definiția de caz elaborată de OMS) la o fetiță de 5 ani din zona București Ilfov.

„Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, anunța luni seară Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția acestuia poate fi afectată.

Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la mai severe. Dar aceste tipuri de virus sunt doar rar raportate ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze pe factori precum „susceptibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut a circulației adenovirusului în timpul pandemiei de COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și o infectare simultană cu SARS-CoV -2”.

Câte cazuri s-au înregistrat în lume

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat pana la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute pană în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între 1 luna și 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter.

Potrivit ministerului român al Sănătății, din cele 169 de cazuri înregistrate în lume, la 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

Mihai Craiu: Cum recunoști repede hepatita acută gravă

Medicul Mihai Craiu a descris, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, cele mai frecvente simptome care pot indica prezența unei hepatite acute grave, subliniind că este bine ca toți părinții să o poată recunoaște.

Un copil cu hepatită virală acută gravă poate avea următoarele simptome:

  • icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi, vezi poza din comentarii)
  • stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil
  • urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)
  • scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)
  • mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)
  • sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv
  • În general copilul cu hepatită se simte mult mai rău decât arată!

„Nu vă autodiagnosticați, nu folosiți de capul vostru unul din multele produse destinate sănătății ficatului (e superofertă la tv) ci mergeti la medic! Urgent!”, este sfatul lui Mihai Craiu.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.