Începând din luna octombrie, agresorii vor fi monitorizați cu ajutorul brățărilor electronice cu GPS

Guvernul României a emis un act normativ pentru stabilirea aspectelor tehnice și organizatorice legate de sistemul pilot de monitorizare electronică a agresorilor. Acest document a fost publicat la mai bine de un an de când a fost aprobată legea de monitorizare cu ajutorul brățărilor electronice cu GPS, anunță adevarul.ro.

Proiectul va fi dezvoltat în trei faze, prima dintre acestea va fi una pilot şi va fi implementată în perioada 2022-2023, la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea. Poliţia ar avea nevoie doar în această fază de peste 47 de noi ofiţeri şi încă 604 agenţi.

Potrivit jurnaliștilor Adevărul, în a doua etapă, care va fi demarată în anul 2024, vor intra sub monitorizare electronică şi agresorii sau titularii unor măsuri restrictive din judeţele Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea.

În a treia etapă, din anul 2025, SIME va fi implementat şi în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea. În total, după implementarea sistemului în toată ţara, SIME va avea 497 de posturi de ofiţeri şi 5.637 de posturi de agenţi.

Autorităţile au decis ca în primă fază să fie monitorizaţi cei cu ordine de protecţie. Asta în condiţiile în care doar anul trecut au fost raportate peste 40.000 de fapte de violenţă domestică şi peste 2.000 de încălcări ale ordinelor de protecţie, iar unele dintre ele, din păcate, s-au soldat cu adevărate tragedii.

Documentul guvernamental prevede că Poliţia va cumpăra dispozitivele electronice, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va cumpăra serviciile de comunicaţii. Dispozitivele electronice de supraveghere se montează persoanei supravegheate, respectiv se predau persoanei protejate în cazul ordinelor de protecţie, ordinelor de protecţie provizorii şi ordinelor europene de protecţie emise începând cu data operaţionalizării SIME.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepţie, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

Integrat cu Sistemul 112 SIME va fi dezvoltat astfel încât să permită afişarea în sistemul informatic geografic din cadrul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU) a datelor de localizare aferente dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, respectiv ale celui purtat de persoana protejată, în momentul declanşării alertei.

Din punct de vedere tehnic, sistemul informatic trebuie să realizeze monitorizarea în timp real a persoanei supravegheate, dar şi a celei protejate prin ordinul de protecţie şi să afişeze pe harta din dispecerat poziţiile acestora. Sistemul trebuie să genereze în mod automat alerte de părăsire a imobilului, de depăşire a perimetrului, dar şi alerte de apropiere, de defecţiune sau de sabotare dispozitiv.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.