India confirmă primul deces cauzat de variola maimuței: Un tânăr de 22 de ani

India a confirmat primul deces cauzat de variola maimuţei în statul sudic Kerala, fiind vorba despre un tânăr în vârstă de 22 de ani, care s-a întors recent din Emiratele Arabe Unite, relatează BBC citat de News.ro.

Variola maimuțeiFoto: Romain Doucelin / AFP / Profimedia

Tânărul, în vârstă de 22 de ani, care s-a întors recent din Emiratele Arabe Unite, a murit sâmbătă.

Ministrul Sănătăţii din Kerala, Veena George, a declarat că bărbatul a fost testat iniţial pozitiv pentru virus în străinătate.

De asemenea, probele testate după moartea lui au identificat virusul, a spus oficialul, luni.

Acesta este al patrulea deces raportat la nivel global, în afara Africii.

Douăzeci de contacte apropiate ale bărbatului au fost catalogate drept ”risc ridicat” şi au fost izolate, printre care familia, prietenii şi nouă persoane cu care a jucat recent fotbal, a adăugat ministrul.

După moartea bărbatului din Kerala, guvernul statului a format un comitet la nivel înalt pentru a analiza rapoartele sale medicale, a mai precizat George.

Tânărul a avut febră şi i s-au umflat ganglionii limfatici când a fost internat la un spital privat pe 27 iulie, a declarat, duminică, ministrul indian al Sănătăţii pentru site-ul de ştiri The NewsMinute.

Cu toate acestea, nu avea erupţii cutanate pe corp şi medicii nu au avut niciun motiv să bănuiască că ar fi avut variola maimuţei, a spus ea. Bărbatul fusese testat pozitiv pentru virus în Emiratele Arabe Unite pe 19 iulie, cu câteva zile înainte de a pleca în Kerala, dar familia sa a informat oficialii din domeniul sănătăţii abia pe 30 iulie.

Starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid în spital şi a fost conectat la un ventilator înainte de a muri, a precizat George. Probele sale au fost trimise la Institutul Naţional de Virologie, care a confirmat luni existenţa variolei maimuţei.

Autorităţile vor investiga motivele pentru care bărbatul a întârziat să ceară ajutor medical. Pasagerii care au călătorit alături de tânăr din Emiratele Arabe Unite către Kerala au fost alertaţi cu privire la situaţie.

Cu toate acestea, nu există încă niciun motiv de îngrijorare, deoarece nu au fost în contact strâns cu el, a subliniat George. India a raportat până în prezent patru cazuri de variola maimuţei – trei în Kerala şi unul în capitală, Delhi.

Primul pacient, care a fost testat pozitiv pe 14 iulie, a fost tratat în capitala statului Kerala, Thiruvananthapuram (fostul Trivandrum). Ulterior şi-a revenit şi a fost externat din spital, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătăţii.

Boala este cauzată de virusul variolei maimuţei, un membru al aceleiaşi familii de viruşi ca variola, deşi este mult mai uşoară şi experţii spun că şansele de infecţie sunt scăzute. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat luna trecută focarul de variola maimuţei drept o urgenţă globală.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.