Indicele ROBOR urcă la un nivel record al ultimilor 9 ani la o zi după ce BNR a scumpit banii

Robor la 3 luni a urcat miercuri la 4,68%, iar cotația la 6 luni a urcat la 4,78%, în prima zi după ce BNR a scumpit banii.

Banca Nationala a Romaniei – BNRFoto: Hotnews

Cele două cotații sunt folosite la creditele ipotecare acordate persoanelor care au luat un credit înainte de Mai 2019, ele având în contracte dobânda la credit sub forma ROBOR + marja fixă a băncii.

Un asemenea nivel al ROBOR nu a mai fost în piață din 10 iunie 2013 (4,71%), cu precizarea că atunci indicele era în scădere, în vreme ce acum asistăm la o tendință de creștere.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%, scrie Agerpres.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.