Invazia Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa o criză alimentară în Orientul Mijlociu și Africa de Nord

Invazia Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa o criză alimentară în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, deoarece țările care depind de importurile de grâu din Ucraina și Rusia se confruntă cu deficite, a declarat miercuri secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, potrivit CNN.

Grâu Foto: fermierinromania.ro

„Prețurile la alimente, combustibil și îngrășăminte cresc vertiginos, lanțurile de aprovizionare sunt întrerupte”, a spus Guterres în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

„Toate acestea îi lovesc cel mai puternic pe cei mai săraci și plantează semințele instabilității politice și tulburărilor de pe tot globul.”, a adăugat el.

Guterres a amintit Egiptul, Libanul, Libia, Somalia, Sudanul și Yemenul drept națiuni care importă cel puțin jumătate din grâul necesar din Ucraina sau Rusia.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a provocat deja o creștere a prețului grâului, adăugându-se la inflația prețurilor la alimente. Contractele futures pe grâu la începutul lunii martie erau la cel mai înalt nivel din 2008.

Rusia și Ucraina reprezintă împreună 14% din producția globală de grâu și 29% din toate exporturile de grâu.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.