Irakul are un nou președinte / Abdel Latif Rashid vrea să pună capăt unei crize guvernamentale prelungite

Parlamentul irakian l-a ales joi pe Abdel Latif Rashid, în vârstă de 78 de ani, în funcția de președinte al republicii, a declarat un oficial al adunării după numărarea voturilor, potrivit AFP.

Parlamentul din Irak (captura)Foto: Hotnews

După un al doilea tur de scrutin, Rashid a fost ales cu peste 160 de voturi față de președintele în exercițiu Barham Saleh, care a primit 99, a declarat oficialul pentru reporterii prezenți la adunare.

Noul președinte irakian Abdel Latif Rashid l-a însărcinat joi pe Mohamed Chia al-Soudani, fost ministru și de două ori membru al parlamentului, să formeze un guvern pentru a ieși din impasul politic al țării, potrivit AFP.

Chestionat de jurnaliști în parlament, Soudani a declarat că speră să își formeze echipa „cât mai curând posibil”.

„Îl felicităm pe fratele Mohamed Chia al-Soudani”, a scris pe Twitter premierul demisionar Mustafa al-Kazimi.

Retragerea lui Al-Sadr din viața politică a aruncat Irakul în haos în vară

Deși nu a fost niciodată direct în guvern, al-Sadr rămâne una dintre cele mai influente figuri politice irakiene și are un mare număr de adepți la nivel de bază.

El și-a anunțat luni retragerea din politică, exacerbând o situație deja tensionată, în care țara a rămas fără guvern timp de 10 luni.

Demisia sa a venit la două zile după ce a declarat că „toate partidele”, inclusiv al său, ar trebui să renunțe la pozițiile guvernamentale pentru a ajuta la rezolvarea crizei politice.

Ca răspuns la declarația lui al-Sadr, susținătorii acestuia au luat cu asalt palatul guvernamental din Zona Verde din Bagdad.

Confruntările cu grupurile rivale de șiiți s-au soldat cu cel puțin 30 de morți și alți 700 de răniți.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.