Islanda: Erupţie vulcanică în apropiere de capitala Reykjavik

O erupţie vulcanică, produsă într-o fisură apărută la nivelul scoarţei terestre, a început să se manifeste în apropiere de Reykjavik, a anunţat miercuri după-amiază Institutul de Meteorologie din Islanda (IMO).

Vulcanul Fagradalsfjall din IslandaFoto: SWNS / SWNS / Profimedia

Fisura, din care pot fi văzute jeturi de lavă, potrivit imaginilor transmise de mass-media locale, se află la aproximativ 40 de kilometri de Reykjavik, în apropiere de muntele Fagradalsfjall, un vulcan care a intrat în erupţie şi în 2021, relatează agențiile AFP, DPA și Agerpres.

„Erupţia a început în apropiere de Fagradalsfjall. Localizarea sa exactă rămâne să fie confirmată”, a anunţat institutul islandez pe contul său de Twitter.

Eruption has started near Fagradalsfjall. Exact location has yet to be confirmed.

— Icelandic Meteorological Office – IMO (@Vedurstofan) August 3, 2022

IMO a precizat ulterior că erupţia a început în valea Meradalir, la 1,5 kilometri nord de Stora Hrut.

Deşi nu există nori de cenuşă vulcanică, specialiştii de la IMO avertizează că este „posibil ca poluarea să fie detectată în zonă din cauza emanaţiilor de gaze”.

Imaginile transmise în direct de postul de televiziune RUV arată jeturi de lavă incandescentă în timp ce ţâşnesc de la nivelul scoarţei. Specialiştii nu pot deocamdată să estimeze amplitudinea şi gravitatea acestei erupţii.

Vulcanul Fagradalsfjall se află în Peninsula Reykjanes, situată la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de capitala Islandei. După erupţia din primăvara anului 2021, lava provenită dintr-un sistem subteran de vulcani, denumit Krysuvik, a continuat să erupă în mod repetat şi să ţâşnească în afara scoarţei terestre timp de aproximativ cinci luni.

Ca şi atunci, erupţia de miercuri a fost precedată în ultimele zile de o serie de seisme, dintre care unele au fost destul de puternice. Datorită acestor cutremure, oamenii de ştiinţă islandezi au putut să prevadă erupţia şi să declare că aceasta era iminentă.

Contactată de AFP, Autoritatea Naţională a Aeroporturilor din Islanda a declarat că nicio cursă aeriană nu a fost afectată pentru moment din cauza acestei erupţii, adăugând că va monitoriza totuşi situaţia cu mare atenţie.

Islanda numără 32 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa. Această ţară se confruntă, în medie, cu o erupţie vulcanică la fiecare cinci ani.

Islanda se află pe Dorsala Atlantică, o fisură ce separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană. Mişcarea acestor plăci este parţial responsabilă pentru activitatea seismică din Islanda.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.