Israelul cere țărilor occidentale să renunțe la negocierile privind reluarea acordului nuclear cu Iranul

​Puterile occidentale trebuie să „înceteze” să negocieze pentru reînnoirea acordului privind programul nuclear iranian (JCPOA), întrucât acesta îi va permite Iranului să câştige „miliarde” de dolari şi va „destabiliza” Orientul Mijlociu, a susţinut miercuri premierul israelian Yair Lapid, citat de Politico și Agerpres.

Yair LapidFoto: Gil Cohen Magen / Xinhua News / Profimedia

Inamicul numărul 1 al Iranului, Israelul a salutat retragerea în 2018 a Statelor Unite din JCPOA. În cursul negocierilor pentru revitalizarea acordului, Washingtonul a anunţat că Iranul a făcut unele concesii.

Potrivit unui înalt responsabil american, Iranul nu mai blochează anumite inspecţii ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi a abandonat o altă solicitare, cea legată de desemnarea de către Occident a Gardienilor Revoluţiei drept organizaţie „teroristă”.

Totuşi, Israelul se opune unei reînnoiri a JCPOA în special întrucât acordul înseamnă ridicarea sancţiunilor economice contra Teheranului.

Israelul denunță un acord nuclear „rău” cu Iranul

„Ceea ce există pe masă în prezent este un acord rău. Acesta va da 100 de miliarde de dolari pe an Iranului. Aceşti bani nu vor servi la construirea de şcoli sau spitale, ci vor fi utilizaţi pentru a destabiliza Orientul Mijlociu, consolidând Hezbollah, Hamas şi Jihadul Islamic”, a declarat Lapid.

„În opinia noastră, acordul nu răspunde criteriului fixat de către preşedintele (american Joe) Biden însuşi: acela de a împiedica Iranul să devină un stat nuclear”, a mai spus şeful guvernului israelian.

Un înalt responsabil israelian a estimat că proiectul de acord nu prevede distrugerea instalaţiilor centrifuge şi astfel îi va permite Teheranului să le „repornească” atunci când acesta va considera oportun.

În ultimele zile, Yair Lapid le-a cerut preşedintelui francez şi cancelarului german să nu semneze acordul cu Teheranul în contextul în care există tot mai multe semne că părțile sunt aproape să ajungă la o înțelegere.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.