Japonia votează în plin doliu: Au început alegerile pentru Senat, dominate de șocul asasinării lui Shinzo Abe

Alegătorii japonezi au început să voteze duminică pentru reînnoirea a jumătate din camera superioară a parlamentului, alegeri eclipsate în mare măsură de asasinarea fostului prim-ministru Shinzo Abe în urmă cu două zile, în timpul unui miting electoral la Nara, transmite AFP citată de Agerpres.

Vestea asasinarii lui Shinzo Abe a provocat un val de durere in JaponiaFoto: Eugene Hoshiko / Associated Press / Profimedia Images

Actualul prim-ministru Fumio Kishida, al cărui Partid Liberal Democrat (PLD, dreapta naţionalistă) era favorit clar în sondaje, a denunţat atacul barbar la adresa fostului său mentor, insistând asupra importanţei „apărării unor alegeri libere şi corecte, care sunt fundamentul democraţiei”. „Nu vom ceda niciodată în faţa violenţei”, a adăugat el.

După ce a fost suspendată pentru scurt timp de către partide la vestea atacului asupra fostului premier, campania electorală a fost reluată sâmbătă cu măsuri de securitate sporite, întrucât poliţia din Nara a recunoscut că au existat vicii „de netăgăduit” în măsurile luate cu ocazia mitingului în care a fost asasinat Shinzo Abe.

Campania a fost dominată de preocupările locale, în special de creşterea preţurilor şi de riscurile privind furnizarea de energie electrică, în contextul în care valul de căldură care a afectat Japonia de la sfârşitul lunii iunie a stârnit temeri privind o penurie de energie.

Coaliţia de guvernământ, formată din Partidul Liberal Democrat (PLD) şi aliatul său Komeito, ar putea câştiga, conform previziunilor, peste 70 din cele 125 de de locuri (Senatul are 248 de locuri, dintre care jumătate sunt reînnoite la fiecare trei ani). În absenţa unei alternative atractive oferite electoratului,

Partidul Constituţional Democrat (PDC) de centru-stânga riscă să piardă o parte din cele 45 de locuri pe care le deţine în prezent, potrivit sondajelor, precum şi poziţia de principala forţă de opoziţie.

Într-o ţară adesea criticată pentru lipsa de reprezentare a femeilor în instituţii şi în conducerea companiilor, un procentaj record de 33% femei se numără printre cei 545 de candidaţi la scrutinul din această duminică.

O victorie zdrobitoare în Senat ar consolida puterea premierului Fumio Kishida, care a susţinut o politică economică mai redistributivă numită „noul capitalism”, înaintea unei perioade de trei ani fără alegeri programate. Strânsa sa cooperare cu aliaţii occidentali pentru a exercita presiuni asupra Rusiei a fost, de asemenea, salutată în Japonia, iar planul său de a creşte semnificativ bugetul apărării este, de asemenea, popular, întrucât China continuă să îşi afirme ambiţiile teritoriale în regiunea Asia-Pacific.

Tendinţa de creştere a cheltuielilor pentru apărare s-ar putea consolida şi mai mult după alegeri, potrivit lui Yu Uchiyama, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Tokyo, care consideră că poziţia dură a Japoniei faţă de China va fi probabil menţinută.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.