„Joaca de-a sancțiunile”: Activele rusești înghețate în Elveția scad la 6,3 miliarde de franci elvețieni

Valoarea activelor rusești înghețate în Elveția a scăzut din aprilie la 6,3 miliarde de franci elvețieni (6 miliarde de euro), a declarat joi un oficial de rang înalt de la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice, în timp ce țara cantoanelor se confruntă cu numeroase critici, potrivit AFP.

swiss francsFoto: sxc.hu

La sfârșitul lunii martie, ambasadorul Erwin Bollinger de la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (Seco) a prezentat o primă estimare a fondurilor blocate de la invazia Ucrainei, estimându-le la 5,75 miliarde de franci. Două săptămâni mai târziu, această cifră a fost ridicată la 7,5 miliarde de franci.

În mod tradițional neutră, Elveția s-a aliniat la sancțiunile economice ale Uniunii Europene în zilele care au urmat începerii războiului.

În special, a obligat băncile sale să caute și să raporteze Ministerului Afacerilor Economice persoanele, societățile sau entitățile vizate de sancțiuni printre clienții lor.

„Valoarea activelor înghețate nu este o măsură a eficienței sancțiunilor”, a declarat Seco pentru AFP.

„Acesta oferă doar o imagine de ansamblu și poate varia într-o direcție sau alta: pe de o parte, Seco primește tot timpul noi anunțuri, iar pe de altă parte, se întâmplă ca activele financiare înghețate ca măsură preventivă să fie eliberate după ce au fost efectuate clarificările necesare”, a precizat acesta.

Punerea în aplicare a sancțiunilor de către Elveția a fost criticată atât pe plan intern, cât și în SUA.

În aprilie, Partidul Socialist Elvețian, al doilea partid politic ca mărime din parlament, a depus o plângere administrativă împotriva a ceea ce consideră a fi o aplicare excesiv de pasivă a sancțiunilor, îndemnând guvernul să facă mai mult și mai repede.

În Statele Unite, Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa, cunoscută și sub numele de Comisia Helsinki, a exprimat, de asemenea, critici puternice la adresa Elveției într-o audiere online la începutul lunii mai.

Finanțatorul britanic de origine americană Bill Browder s-a declarat surprins de sumele înghețate în comparație cu estimările publicate la mijlocul lunii martie de Asociația Bancherilor Elvețieni. La vremea respectivă, estimase activele rusești gestionate de băncile elvețiene la aproximativ 150-200 de miliarde de franci.

„Din punct de vedere pur matematic, aproximativ 7 miliarde de dolari reprezintă o sumă mare de bani. Dar Elveția este una dintre principalele destinații pentru banii murdari ai rușilor”, a declarat patronul fondului de investiții Hermitage Capital și fost client al avocatului rus Serghei Magnitski, care a murit în închisoare în 2009.

Confruntat cu o serie de critici în timpul audierii, la care au participat mai mulți experți anticorupție, guvernul elvețian a protestat vehement.

Înghețarea activelor economice este doar una dintre numeroasele măsuri luate de Elveția, a declarat Seco, subliniind că au fost impuse și alte sancțiuni grele, inclusiv interzicerea exportului de bunuri de lux sau a importului de bunuri care reprezintă surse importante de venit pentru Rusia.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.