Kremlinul: Este „prea devreme” pentru a vorbi despre candidatura lui Putin în 2024

Este „prea devreme” să se vorbească despre o potențială candidatură la realegerea lui Vladimir Putin în 2024, a declarat Kremlinul, potrivit Al Jazeera.

Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / AP / Profimedia

Președintele rus „nu a făcut nicio declarație pe această temă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reprezentanţii Kremlinului vor urmări îndeaproape alegerile regionale din septembrie 2023 pentru a trage concluziile potrivite în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024, notează cotidianul rus Komerant.

Următoarele alegeri prezidenţiale din Rusia ar urma să aibă loc la 17 martie 2024, iar campania electorală, aşa cum a fost planificată, ar trebui să înceapă în decembrie 2023. Vladimir Putin (70 de ani), aflat la putere din 2000, şi-a anunţat participarea la alegerile din martie 2018 cu patru luni înainte ca acestea să aibă loc, adică în decembrie 2017, aminteşte EFE

Putin poate fi președinte până în 2036

În 2020, ruşii au validat în proporţie de 77,92% revizuirea Constituţiei, ceea ce îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, potrivit AFP și Agerpres.

Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opţiunea a două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani.

Vladimir Putin a venit la putere pe 9 august 1999, când a preluat primul său mandat de premier al Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a fost reales cu un scor zdrobitor la alegerile din 2018, el având un mandat de șase ani la cârma celei mai întinse țări într-o epocă în care relațiile Moscovei cu Occidentul sunt marcate de o ostilitate tot mai mare.

Astfel, dominația sa politica asupra Rusiei se întinde pe aproape un sfert de secol, doar dictatorul Josef Stalin a condus țara mai mult.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.