LIVE Charles al III-lea, proclamat oficial Rege, într-o ceremonie istorică la St. James / Evenimentul este, în premieră, televizat

​Charles al III-lea a fost proclamat sâmbătă oficial rege de Consiliul de Succesiune, într-o ceremonie istorică la Palatul St James.

Regele Charles al III-leaFoto: Lafargue Raphael/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pentru prima dată în istorie, ceremonia din cadrul Consiliului de Succesiune a fost televizată.

Ceremonia de la Palatul St James, care a durat aproape 40 de minute, este urmată de salve de tun şi de citirea proclamaţiei în Londra şi în principalele oraşe ale Regatului Unit – Edinburgh în Scoţia, Belfast în Irlanda de Nord şi Cardiff în Ţara Galilor.

Consiliul l-a proclamat pe Charles al III-lea drept noul monarh britanic, după care cei prezenţi ai declarat: „God save the King”.

Regele Charles al III-lea a făcut o declarație personală despre mama sa Regina Elisabeta a II-a, după care a depus un jurământ faă de Biserica Scoției.

„Mama mea a dat un exemplu al iubirii de-o viaţă şi al serviciului altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar acum când jelim, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această moştenire profundă şi de datoriile şi responsabilităţile serioase care îmi revin acum mie”, a declarat Regele Charles al III-lea în discursul său.

El s-a angajat să urmeze „exemplul” mamei sale, Elisabeta a II-a, decedată joi la vârsta de 96 de ani la Balmoral, în Scoţia. Noul suveran s-a angajat să respecte principiile constituţionale şi să se pună în slujba cetăţenilor.

Documentele au fost semnatede Regele Charles al III-lea, Regina consoartă, Camilla, și prințul moștenitor, William.

Sâmbătă dimineaţa, Consiliul de Succesiune – din care fac parte sute de personalităţi relevante din punct de vedere politic, social şi religios din Regatul Unit, precum şi reprezentanţi din cele 14 ţări în care noul rege, Charles al III-lea, este şef al statului – s-a reunit la Palatul St James din Londra.

Încoronarea, o ceremonie extrem de complexă pentru a cărei organizare este nevoie de mai mult timp, va avea loc în următoarele luni.

Charles al III-lea accede la tron într-o .perioadă dificilă, Regatul Unit confruntându-se cu cea mai gravă criză economică din ultimii 40 de ani, în timp ce, în şase ani, s-au succedat la guvernare patru prim-miniştri

Ce s-a întâmplat la Consiliul de Succesiune:

  • Din punct de vedere istoric, la acesta participă toţi membrii Consiliului Privat, un corp de consilieri ai suveranului care datează din vremea regilor normanzi. Dar, având în vedere că numără 700 de membri, majoritatea foşti şi actuali politicieni, doar 200 urmează să fie convocaţi. Ei se reunesc iniţial la Palatul St James fără Rege. Deputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Preşedinte al Consiliului Privat de prim-ministrul Liz Truss, va anunţa moartea suveranei.
  • Grefierul Consiliului citeşte cu voce tare testul Proclamaţiei de aderare, inclusiv titlul ales de Charles ca rege – Charles al III-lea.
  • Proclamaţia este semnată de un grup care include Regina Consoartă, Prinţul de Wales, Arhiepiscopul de Canterbury, Lordul Cancelar, Arhiepiscopul de York şi prim-ministrul.
  • Lordul Preşedinte face apel la linişte şi citeşte şi celelalte aspecte aferente proclamaţiei, ocupându-se de proclamaţiile publice şi de ordinele pentru salvele dein Hyde Park şi de la Turnul Londrei.
  • Regele intră în a doua parte a consiliului, la care participă doar consilieri privaţi şi face o declaraţie personală privind moartea Reginei.
  • El depune un jurământ față de Biserica Scoţiei şi semnează două documente pentru a consemna aceasta, cu Regina Consoartă şi Prinţul de Wales ca martori.
  • Consilierii privaţi ​​vor semna şi ei proclamaţia.

Prima proclamaţie publică urmează să aibă loc de la balconul Palatului St James din Londra, la ora 13:00 (ora României), moment care este de obicei însoţit de un ritual vechi de secole, cu trompete şi salve trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Deşi nu fac parte din proclamaţia oficială, cuvintele „Regina a murit, trăiască regele” sunt adesea adăugate după aceea.

O a doua proclamaţie va fi citită o oră mai târziu, la Royal Exchange în City of London. Proclamaţii separate vor fi citite în Scoţia, Wales şi Irlanda de Nord, duminică la prânz.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.