Mandatul Monei Pivniceru la Curtea Constituțională expiră / Calendarul stabilit de senat pentru înlocuirea acesteia

Biroul permanent al Senatului a stabilit, luni, un calendar pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituţională (CCR) care o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat expiră în luna iunie.

Mona PivniceruFoto: Agerpres

Mona Pivniceru a depus jurământul la CCR în 10 iunie 2013, pentru un mandat de nouă ani.

Potrivit legii, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea mandatului, Senatul trebuie să desemneze un înlocuitor, a precizat pentru Agerpres vicepreşedintele forului legislativ, Robert Cazanciuc.

Termenele stabilite de Biroul permanent sunt următoarele:

  • 15 aprilie pentru depunerea candidaturilor la Comisia juridică
  • 26 aprilie pentru întocmirea de către Comisia juridică a raportului prim care propune plenului candidaţii

Cazanciuc a menţionat că nu s-a discutat încă în PSD despre candidaturi, el susținând că cei care candidează trebuie să înțeleagă „rolul Curţii în ansamblul instituţiilor statului, şi anume de organism politic-jurisdicţional”.

  • „Nu s-a discutat încă la nivelul partidului, probabil în perioada următoare, după ce această procedură a fost deja declanşată, vom discuta despre candidaturi, condiţia cerută de lege, de experienţă, de probitate profesională, de autoritate profesională, de ce nu, pentru că discutăm de Curtea Constituţională, un organism politic-jurisdicţional.
  • Curtea Constituţională are un rol extrem de bine determinat în echilibrul statului şi atunci trebuie să găsim acei candidaţi care să înţeleagă rolul Curţii în ansamblul instituţiilor statului şi anume de organism politic-jurisdicţional. Asta nu înseamnă că face Curtea politică, înseamnă că nu dublăm Curtea Supremă cu o nouă curte supremă la Curtea Constituţională”, a susținut senatorul PSD.

Întrebat dacă intenţionează să candideze pentru această funcţie, Cazanciuc a răspuns că „nu s-a pus problema până acum” a unei candidaturi din partea partidului şi nici nu a avut în planurile sale de carieră să meargă la CCR, dar a afirmat că „formal” poate îndeplini condiţiile.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.