Manifestările Darclée s-au încheiat în triumf: „În sfârşit, am revenit la viaţă!”

După pauza de doi ani impusă de pandemie, aspiraţiile spre sferele cele mai înalte ale artei s-au manifestat cu o formidabilă vitalitate şi bucurie, în aspiraţia spre perfecţiune, fiecare arie, fiecare măsură fiind reluate, sub îndrumarea Marianei Nicolesco.

Manifestările Darclee, 2022Foto: Hotnews

În acest spirit a fost celebrat un sfert de veac de manifestări extraordinare dedicate memoriei legendarei soprane Hariclea Darclée, manifestări unanim recunoscute drept unice în lume, la care au luat parte de-a lungul anilor aproape 3000 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente.

“Atmosfera plină de entuziasm, dăruire, progresele şi performanţele remarcabile ale multora dintre tinerii participanţi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, pe care le-am oferit la Brăila între 25 şi 31 iulie justifică pe deplin cuvintele multora dintre ei care spuneau că în sfârşit am revenit la viaţă!”, a declarat Marian Nicolesco.

Vineri 29 iulie a avut loc prima întâlnire cu publicul a participanţilor la Master Classes. Aplauze şi ovaţii nesfârşite au salutat prezenţa Marianei Nicolesco şi senzaţionalele sale interpretări ale capodoperelor cântate de Hariclea Darclée, Tosca de Puccini, La Traviata de Verdi şi La Wally de Catalani.

Ea a prezentat apoi filmul evenimentelor Darclée din 1995 încoace, urmat de comentariile formulate de Dr. Stephan Poen.

Au entuziasmat apoi extraordinarele interpretări ale pianistului Matei Varga, anume venit de la New York, propunând surprinzătoare muzici de salon din epoca legendarei noastre soprane.

Serata s-a încheiat într-o încântare generală cu Recitalul tinerilor artişti participanţi la Master Classes, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici, Peter Kolcsar şi… Matei Varga. Au cântat soprana Christine Razec, baritonul Sebastian Balaj, mezzosoprana Ramona Bolojan, tenorul Alexandru Nagy, sopranele Miruna Iancu şi Miliţa Pantin.

Sâmbătă, întreaga Brăilă a fost cuprinsă de euforia Concertului Extraordinar de pe Esplanada Dunării, reunind ca de obicei mii şi mii de iubitori ai muzicii, veniţi să-i aplaude din nou în marele repertoriu pe laureaţii Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, anume reuniţi pentru memorabila celebrare, soprana Silvia Micu, mezzosopranele Oana Andra şi Florentina Soare, tenorul Adrian Dumitru, baritonul Silviu Mihăilă şi basul Iustinian Zetea, cu toţii strălucind sub bagheta Maestrului Marco Balderi în fruntea Orchestrei Festivalului Darclée şi a Corului Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner.

Au fost interpretate, după Oda Bucuriei de Beethoven, azi Imnul Europei, capodopere de Mozart, Rossini, Mendelssohn Bartholdy, Offenbach, Gershwin, Bizet, Johann Strauss şi Verdi.

În fine, ziua de duminică 31 iulie a însemnat, cu Gala Master Class, un adevărat maraton liric, ca întotdeauna, afirmarea în faţa publicului, a zecilor de participanţi la ediţia 2022 a Cursurilor de Măiestrie Artistică, interpretând de-a lungul a şase ore de minunată muzică nu mai puţin de 26 arii de operă, uneori de operetă şi chiar… celebre pagini de music hall!

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.