Mexicul recuperează 2.522 de obiecte prehispanice de la persoane particulare din Spania

Guvernul mexican a recuperat 2.522 de artefacte prehispanice de la o familie din Barcelona, Spania, a anunțat marți guvernul de stânga. Recuperarea patrimoniului național dispersat în străinătate a fost un obiectiv major al politicii sale culturale, potrivit AFP.

Ilustratiile oglinzilor aztece in Codex TepetlaoztocFoto: cambridge.org

Colecția – 1.371 de obiecte complete și fragmente – va fi expusă începând de marți la muzeul Templo Mayor din centrul istoric al capitalei Ciudad de Mexico, sub supravegherea Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH), aripa armată a politicii de salvgardare a patrimoniului.

„Aceasta este cea mai importantă restituire de piese arheologice de către persoane private”, a declarat ministrul de Externe Marcelo Ebrard la conferința de presă obișnuită a președintelui Andres Manuel Lopez Obrador.

„Ni s-a cerut doar să nu dăm numele familiei care avea aceste obiecte”, a adăugat el.

„Recuperăm patrimoniul arheologic și cultural al Mexicului în străinătate”, a declarat președintele Lopez Obrador, menționând „mii de piese arheologice furate”.

Figuri sculptate în piatră, vârfuri de săgeți și vase fac parte din colecție.

Guvernul lui López Obrador a recuperat 8.970 de obiecte prehispanice de când a preluat mandatul în decembrie 2018, potrivit ministrului Ebrard.

Mexicul se opune în mod regulat vânzării la licitație a obiectelor aparținând culturilor mezoamericane care i-au ocupat teritoriul, de la olmeci, azteci și mayași.

Actualul guvern consideră că acest patrimoniu a fost scos ilegal din țară încă din secolul al XIX-lea.

Casele de licitații și guvernele străine cer Mexicului să dovedească faptul că piesele arheologice îi aparțin, a declarat Ebrard.

Dar Mexicul a reușit uneori să își impună punctul de vedere susținând că este de datoria vânzătorilor să „dovedească originea legală” a pieselor prehispanice, a adăugat el.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.