Ministrul grec de externe anunță un ajutor umanitar pentru Mariupol: „Vreau să conduc personal misiunea umanitară”

Ministrul de externe elen Nikos Dendias a declarat marți că dorește să conducă o misiune umanitară în orașul asediat Mariupol din Ucraina, unde trăiesc mii de etnici greci, transmite Reuters.

Rușii distrug metodic și fără milă tot orașul MariupolFoto: Mihail Andronik / Sputnik / Profimedia

Ucraina a făcut apel marți la Rusia pentru a permite accesul cu provizii umanitare în Mariupol și pentru a lăsa civilii să iasă din orașul devastat de bombardamentele rusești.

Rusia neagă că ar fi vizat civili și acuză Ucraina pentru eșecul repetat de a stabili un pasaj sigur pentru civili în afara Mariupolului. Ucraina a sfidat un ultimatum pentru ca orașul să se predea până în zorii zilei de luni, o condiție pentru ca forțele rusești să lase civilii să plece în siguranță.

Dendias a spus că prioritatea Greciei este de a proteja civilii neînarmați și etnicii greci care trăiesc în Mariupol, adăugând că a notificat deja autoritățile ucrainene și ruse cu privire la misiunea umanitară.

„Intenționez să conduc personal această misiune de ajutor”, a spus el în declarații făcute presei după ce s-a întâlnit cu consulul general al Greciei la Mariupol, Manolis Androulakis, ultimul diplomat al UE care a părăsit săptămâna aceasta portul ucrainean asediat.

Dendias a precizat că se coordonează cu Crucea Roșie.

Mariupol, un oraș cu peste 400.000 de locuitori înainte de război, a avut din punct de vedere istoric o populație considerabilă de etnici greci.

Cel puțin 10 etnici greci au fost uciși și mai mulți au fost răniți de când Rusia a început să atace Mariupol. Peste 150 de cetățeni greci, echipaje de nave și etnici greci au fost evacuați din regiune, potrivit guvernului elen.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.