Ministrul grec de externe anunță un ajutor umanitar pentru Mariupol: „Vreau să conduc personal misiunea umanitară”

Ministrul de externe elen Nikos Dendias a declarat marți că dorește să conducă o misiune umanitară în orașul asediat Mariupol din Ucraina, unde trăiesc mii de etnici greci, transmite Reuters.

Rușii distrug metodic și fără milă tot orașul MariupolFoto: Mihail Andronik / Sputnik / Profimedia

Ucraina a făcut apel marți la Rusia pentru a permite accesul cu provizii umanitare în Mariupol și pentru a lăsa civilii să iasă din orașul devastat de bombardamentele rusești.

Rusia neagă că ar fi vizat civili și acuză Ucraina pentru eșecul repetat de a stabili un pasaj sigur pentru civili în afara Mariupolului. Ucraina a sfidat un ultimatum pentru ca orașul să se predea până în zorii zilei de luni, o condiție pentru ca forțele rusești să lase civilii să plece în siguranță.

Dendias a spus că prioritatea Greciei este de a proteja civilii neînarmați și etnicii greci care trăiesc în Mariupol, adăugând că a notificat deja autoritățile ucrainene și ruse cu privire la misiunea umanitară.

„Intenționez să conduc personal această misiune de ajutor”, a spus el în declarații făcute presei după ce s-a întâlnit cu consulul general al Greciei la Mariupol, Manolis Androulakis, ultimul diplomat al UE care a părăsit săptămâna aceasta portul ucrainean asediat.

Dendias a precizat că se coordonează cu Crucea Roșie.

Mariupol, un oraș cu peste 400.000 de locuitori înainte de război, a avut din punct de vedere istoric o populație considerabilă de etnici greci.

Cel puțin 10 etnici greci au fost uciși și mai mulți au fost răniți de când Rusia a început să atace Mariupol. Peste 150 de cetățeni greci, echipaje de nave și etnici greci au fost evacuați din regiune, potrivit guvernului elen.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.