Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Australia exclude pentru moment un referendum privind abolirea monarhiei

Premierul Australiei, Anthony Albanese, a declarat duminica aceasta că, din respect pentru regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, decedată joi la Castelul Balmoral din Scoţia, la vârsta de 96 de ani, nu intenţionează pentru moment să organizeze un referendum privind abolirea monarhiei în ţara sa, relatează agențiile DPA și Agerpres.

Anthony AlbaneseFoto: Steven Saphore / AFP / Profimedia

Acum este momentul să-i aducem un omagiu defunctului monarh şi nu să analizăm „chestiuni despre Constituţia noastră”, a declarat Albanese la postul britanic de televiziune Sky News.

Mai degrabă – a spus el – este momentul să ne arătăm admiraţia pentru serviciile aduse de regină „Australiei, Commonwealth-ului şi lumii”.

Premierul australian intenţionează să călătorească la Londra pentru a participa la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care vor avea loc la 19 septembrie.

Fiecare australian ar trebui să aibă şansa să devină şef al statului, spunea Albanese

Albanese a menţionat în repetate rânduri că intenţionează să transforme Australia în republică. Fiecare australian ar trebui să aibă şansa să devină şef al statului, a afirmat el.

Moartea reginei a alimentat dezbaterile despre statutul ţării. În 1999, majoritatea australienilor (55%) au votat într-un referendum pentru menţinerea monarhiei ca formă de guvernământ.

Australia nu este singura ţară din Commonwealth (Comunitatea Naţiunilor, organizaţie interguvernamentală formată din 53 de state membre independente care au făcut iniţial parte, cu unele excepţii, din Imperiul Britanic – n.r.) care are în vedere o schimbare de Constituţie.

La 30 noiembrie 2021 statul insular Barbados a devenit republică, iar criticile la adresa monarhiei britanice se înmulţesc în rândul statelor din Caraibe, notează agenția DPA.

Citește și:

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.