ONU: Un număr record de 12,3 milioane de copii sirieni au nevoie de ajutor umanitar

Peste 12,3 milioane de copii sirieni au nevoie de asistență umanitară, a avertizat duminică ONU, cifra fiind un record de la începutul conflictului, în 2011, transmite AFP.

Copil refugiat SiriaFoto: Alexandre Afonso / Alamy / Profimedia Images

„Milioane de copii trăiesc în continuare în frică, incertitudine și lipsuri în Siria și în țările învecinate”, a afirmat Adele Khodr, directorul regional al UNICEF pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, într-un comunicat.

Potrivit celor mai recente date ale agenției ONU, „peste 6,5 milioane de copii din Siria au nevoie de asistență” și „aproape 5,8 milioane de copii sirieni din țările vecine depind de ea”.

„Aceasta este cea mai mare cifră înregistrată de la începutul conflictului, în urmă cu mai bine de 11 ani”, a declarat Khodr.

„Multe familii se luptă pentru a ajunge la sfârșit de lună”, a adăugat oficialul ONU.

UNICEF deplânge, de asemenea, o scădere a finanțării internaționale, afirmând că a primit „mai puțin de jumătate din fondurile necesare în acest an”.

Organizația spune că are „nevoie urgentă de 20 de milioane de dolari (aproape 19 milioane de euro) pentru operațiunile sale transfrontaliere, singurul mijloc de supraviețuire pentru aproape un milion de copii din nord-vestul Siriei”, o regiune controlată de rebeli.

Ajutorul umanitar în regiune este canalizat în principal prin granița dintre Turcia și Siria, în baza unei autorizații speciale a ONU care îi permite să ocolească regimul Bashar al-Assad.

„Criza din Siria este departe de a se fi încheiat”, a afirmat UNICEF, precizând că 13.000 de copii au fost uciși sau răniți din 2011, inclusiv 213 copii „în primele trei luni” din 2022.

Aproximativ o jumătate de milion de oameni au murit de la începutul conflictului din Siria, în 2011, provocând cea mai mare dislocare de populație de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.