Peste 4.000 de absolvenți de clasa a opta din Brașov încep astăzi examenele la Evaluarea Națională

Încep emoțiile pentru absolvenții claselor a opta. Astăzi se dă startul probelor la examenul de Evaluare Națională. În județul Brașov s-au înscris 4.117 elevi care vor susține testările în cele 101 centre de examen. Numărul candidaților este cu aproximativ 10% mai mare decât anul trecut. Cei mai mulți candidați vor trece prin aceste probe chiar în școlile unde au absolvit clasa a opta. 595 de elevi nu au fost înscriși, fie că nu au promovat clasa a VIII-a, fie că vor opta pentru un loc în învățământul profesional sau dual.

Proba scrisă la Limba și literatura română este programată marți, 14 iunie. Examenul va continua joi, 16 iunie cu proba scrisă la Matematică și se va finaliza vineri, 17 iunie cu proba la Limba și literatura maternă.

„La acest examen nu există notă de promovare, media finală fiind calculată indiferent de rezultatul obținut de candidat la probe. Candidații pot opta pentru clasa a noua liceu sau profesională, indiferent de nota obținută la evaluarea națională, însă în anii precedenți doar absolvenții care au avut media de admitere peste 5,50 au prins un loc în clasa a noua la nivel liceal. Un candidat care absentează la o probă este considerat absent la examenul de evaluare națională”, a declarat Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov.

Accesul candidaților în săli este permis de la ora 8:00 până la ora 8:30, iar examenul va începe la ora 9:00. Candidații vor fi dirijați de profesorii asistenți direct către locul destinat, în sala de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic. Începând cu ora 9:00, aceștia vor primi subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

Candidații vor avea la dispoziție 120 de minute pentru redactarea lucrărilor scrise de la primirea broșurilor, calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare de către candidați sub îndrumarea profesorilor asistenți.

Primele rezultate vor fi afișate anonimizat joi, 23 iunie, până la ora 14:00, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal. Pentru afișarea rezultatelor vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, coduri care vor fi distribuite candidaților la prima probă susținută, Limba și literatura română.

Contestațiile vor putea fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale, după reevaluarea lucrărilor ale căror rezultate au fost contestate, vor fi afișate în 30 iunie. Rezultatul obținut în cadrul Evaluării Naționale va avea o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare
Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.