Poliția admite că a greșit în cazul asasinării lui Shinzo Abe: ”Simt povara responsabilității mele”

Șeful poliției prefecturii Nara în care a fost asasinat fostul prim-ministru al Japoniei Shinzo Abe a declarat că ”își asumă responsabilitatea” pentru eșecul forțelor de securitate care a dus la uciderea lui, potrivit CNN. Trupul neînsuflețit al lui Shinzo Abe a fost transportat sâmbătă la casa sa din Tokyo.

Shinzo Abe impuscat in spateFoto: Captura video

Șeful poliției din prefectura Nara, Tomoaki Onizuka, a declarat sâmbătă într-o conferință de presă că personalul de securitate al lui Abe a urmat planul evenimentului electoral unde a fost comis asasinatul.

”După ce primul raport al incidentului a ajuns la ora 11:30, iar situația a fost dezvăluită, vinovăția și regretul m-au copleșit așa cum nu mi s-a mai întâmplat niciodată în cei 27 de ani de când sunt în poliție”, a spus oficialul.

”Simt povara responsabilității mele”, a adăugat Onizuka, profund emoționat.

Tomoaki Onizuka, șeful poliției din orașul în care Abe a fost împușcat mortal, a spus că ”nu poate nega că au existat probleme” cu securitatea fostului prim-ministru.

Autorul atacului, Tetsuya Yamagami, un șomer în vârstă de 41 de ani, a recunoscut că l-a împușcat pe fostul premier Shinzo Abe. Suspectul a folosit o armă artizanală, iar autoritățile au confiscat din apartamentul său mai multe obiecte asemănătoare unui pistol fabricate manual, a declarat poliția.

În videoclipurile care au circulat pe rețelele de socializare, atacatorul poate fi văzut cu arma atârnând de umăr, stând la doar câțiva metri în spatele lui Abe, în plină stradă, acolo unde politicianul a început discursul electoral.

La câteva minute după ce Abe s-a ridicat pe un mic podium și și-a început discursul – în timp ce un candidat local al partidului său liberal-democrat și susținătorii lor s-au ridicat și au făcut cu mâna mulțimii – Yamagami poate fi văzut trăgând primul foc, care a scos un nor de fum, dar proiectilul a ratat ținta.

Când Abe s-a întors să vadă de unde venea zgomotul, a fost tras al doilea foc, amintește Associated Press. Se pare că al doilea glonț este cel care a lovit brațul stâng al lui Abe, ratând o servietă antiglonț ridicată de un agent de securitate care stătea în spatele fostului lider.

Abe a căzut la pământ, plin de sânge. Organizatorii campaniei au strigat prin difuzoare cerând medicilor să-i acorde primul ajutor. Shinzo Abe a fost transportat la spital în stop cardiac, fără semne vitale.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.