Președintele Biden se va întâlni cu premierul indian pentru a discuta despre importurile Indiei de petrol rusesc

Președintele american Joe Biden se va întâlni online cu prim-ministrul indian Narendra Modi, luni, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Cei doi vor discuta despre pandemie și economia globală, dar vor avea loc și „consultări cu privire la consecințele războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Joe BidenFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Accentul va fi pus pe importurile de petrol ale Indiei din Rusia, cea din urmă țară căutând noi piețe pentru petrolul său, pe măsură ce sancțiunile occidentale lovesc economia puternic, iar India caută să profite de oferta cu discount a pretrolului rusesc. India ar fi cumpărat în jur de șase milioane de barili, potrivit unor estimări ale BBC.

Guvernul indian a descris acest lucru ca fiind „literalmente o picătură, în oceanul importurilor globale de petrol” .

Discuțiile la nivel înalt între SUA și India vin după ce șeful Consiliului Economic Național al Casei Albe, Brian Deese, a transmis un mesaj Indiei prin care avertiza că „toate costurile și consecințele unei alinieri strategice cu Rusia vor fi semnificative și vor avea efecte pe termen lung”.

„Există cu siguranță zone în care am fost dezamăgiți atât de deciziile Chinei, cât și ale Indiei, în contextul invaziei”, a adăugat el.

India, care a refuzat să impună sancțiuni împotriva Rusiei, este cel mai mare importator de arme rusești, potrivit Bloomberg.

De asemenea, adjunctul consilierului american pentru securitate națională, Daleep Singh, a făcut o vizită oficială în India, transmițându-le că SUA nu cred că este în interesul Indiei să accelereze sau să crească importurile de energie sau de alte mărfuri din Rusia”.

Etichete:

Distribuie articolul:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole populare

Newsletter

Rămai la curent cu cele mai importante știri ale momentului.